Vrchlabští strážníci budou zatoulané psy vozit do útulku v Jičíně. Proč?

23. březen 2018 10:20

Představitelé Vrchlabí se obrátili na své kolegy v Jičíně s prosbou, jestli by mohli do jejich útulku vozit zatoulané psy. Žádost se mezi zastupiteli nesetkala s velkým ohlasem, přesto ji radní mírnou většinou schválili. Jičín má uzavřené smlouvy s 11 okolními obcemi, kam jičínští měští policisté pro nalezené psy jezdí. 

Z Vrchlabí je do jičínského útulku budou vozit vrchlabští strážníci na své náklady a hradit poplatky za umístění zvířat.

Vrchlabí dlouhodobě pracuje s útulkem ve Dvoře Králové, kam odváží nalezené psy. A to v případě, že se během dvou až tří dnů, kdy jsou zvířata umístěna v záchytných kotcích vrchlabské městské policie, nepodaří najít majitele.

„Ale víme, že někdy bývá tento útulek zaplněn. Takže abychom měli nějakou druhou operativní možnost, tak další nejbližší útulek je pro nás v Jičíně. Tím pádem jsme se tam obrátili na kolegy, abychom s nimi mohli mít tuto spolupráci a smlouvu. Na základě které bychom jim tyto pejsky v případě nutnosti mohli odevzdat," vysvětluje důvod, proč se Vrchlabí na Jičín obrátilo, vrchlabský místostarosta Michal Vávra ze Sdružení Zvon.

Pes v útulku (ilustr. foto)

„My jsme schválili záměr. To rozhodnutí nebylo absolutní. Bylo to rozhodnuto 4 ku 3. Ale takto to bylo rozhodnuto," říká jičínský starosta Jan Malý z Hnutí ANO. „Přivezli by si je sami a přímo je dali do útulku. A ještě byla podmínka, zda v danou chvíli bude mít útulek potřebnou kapacitu."

Někteří radní ale odmítli žádosti Vrchlabí vyhovět.

„Vrchlabí je dostatečně silné město. Ať se o to postará samo. Je nesmysl vozit 40 kilometrů psy sem. Ať si to zařídí kde chtějí," argumentuje jičínský místostarosta Petr Hamáček ze Sdružení pro Jičín.

Útulek pro zatoulané, opuštěné a týrané psi

Založení útulku ve Vrchlabí je podle Michala Vávry zbytečné: „Usoudili jsme, že to není efektivní. Takový útulek vyžaduje řadu povolení. A je to jak administrativně, tak ekonomicky náročné."

Nalezených psů podle Milana Čivrného, velitele městské policie ve Vrchlabí, poslední dobou ubývá: „Řekl bych, že ta tendence je celkově klesající. A myslím si, že do budoucna to bude ještě lepší. Až bude povinnost čipovat pejsky, tak potom bude daleko jednodušší dohledávat majitele."

A dodává, že ročně strážníci do útulku odvezou zhruba deset psů.

Spustit audio

Související