Smutný rekordman prožil již v psím útulku v Hradci Králové šest let

12. leden 2016

V psím útulku v Hradci Králové stráví zvířata v průměru víc než měsíc. Aktuálně je v něm 35 psů. To je krátce po silvestrovských oslavách rekordně malý počet. Každoročně se totiž útulek v tomto období naplní zvířaty, které vyděsily zvuky petard nebo ohňostroje. Bylo to tak i letos, ovšem většině nově zaběhnutých psů se už podařilo najít nové majitele, někteří se vrátili k těm původním.

Psí útulky po celé republice se každoročně po vánočních svátcích plní zaběhnutými psy. Platí to i pro ten v Hradci Králové. Běžně se stává, že na přelomu roku v něm přibyde kolem dvaceti psů.

Tentokrát jich přijali patnáct, ale čtyři z nich si následně vyzvedli jejich majitelé a pro deset se prakticky okamžitě podařilo najít majitele nové.

Ti mají psy zatím v dočasné péči a pokud se do čtyř měsíců nepřihlásí jejich vlastníci, mohou si je nechat.

Čtěte také

Podle vedoucí útulku Lenky Lacinové je dalším důvodem rekordně malého počtu psů v hradeckém útulku i to, že se postupně mění chování majitelů psů. Více si své domácí mazlíčky hlídají a méně je opouští.

Zatímco v roce 2014 přijali v městském útulku 333 psů, v roce 2015 jich už bylo jen 315.

Zároveň se daří stále více psů umístit do nového prostředí a to i díky spolupráci s radnicí nebo médii a hodně pomáhá také sdílení různých výzev prostřednictvím sociálních sítí.

Získá smutný rekordman nový domov?

„Je tu pejsek, který je tady s námi už šest let. Je malinko svéráznější povahy. To znamená, že je vhodný k rodinnému domku, na uzavřený dvorek, kde bude mít svůj prostor. Na nás je přátelský, chodí s námi na procházky. A strašně bychom si přáli, kdyby si třeba i prostřednictvím rádia někdo pro něj přišel. Ale musí to být zkušený kynolog, protože pejsek třeba při ošetřování lékařem není hodný," vysvětluje Lenka Lacinová, vedoucí psího útulku v Hradci Králové.

Darsy je překrásný tříletý bígl. Povahově je přátelský, vyrovnaný, temperamentní. Je vhodný jako rodinný společník, k procházkám do přírody

Nejvíce „klientů" útulku tvoří psi opuštění, které přivezou strážníci městské policie, nebo lidé, kteří je najdou.

Další jsou psi, kterým zemře jejich majitel a poslední skupinou jsou psi, o které se jejich majitelé dočasně a nebo trvale nemohou starat - stává se, že třeba majitel psa vážně onemocní, ocitne se v nemocnici a jeho čtyřnohý kamarád následně skončí v útulku. Vždy je to ale za úplatu.

Pokud si psa vyzvedne jeho původní majitel, platí za každý den pobytu psa 217 korun. Pokud sem přijmou zvíře na delší dobu, tedy v případě, kdy trvale nebo dočasně přijde o majitele, platí se jednorázový poplatek 3 500 korun.

Márli je asi desetiletý kříženec pitbula drobnějšího vzrůstu. Je velmi vděčný, přátelský, k jiným psům nekonfliktní

Do útulku navíc přijímají pouze zdravé a neagresivní psy.

V hradeckém útulku není nouze ani o zajímavé příběhy.

Třeba když jedna starší paní musela kvůli zdraví prodat svůj dům a do útulku tak umístila své dva psy. Zaplatila za ně zmiňovaných 3 a půl tisíce korun, ale dodnes posílá každý měsíc dalších pět stovek a to i přesto, že už se pro jednoho z těch psů už podařilo najít nového pána.

autor: PLE
Spustit audio