V hradeckém psím útulku se těší na adopci 36 psů a v kočičím depozitu 41 koček

24. prosinec 2017 09:00

V hradeckém útulku Technických služeb v letošním roce zaznamenali více opuštěných zvířat v důsledku tíživé životní situace lidí, kteří například řeší exekuce. 

V hradeckém psím útulku u Lesního hřbitova mají před vánocemi plné ruce práce. Skoro všechny kotce jsou plné. Zvířata jsou z větší části nalezenci. Vyjímky tvoří ti, kteří byli majitelům odebráni, protože se o ně nemohli dál postarat. Je tu pejsek po autonehodě, zemřelém majiteli nebo i po operaci nádoru.

Vedoucí útulku Lenka Lacinová doplňuje další podrobnosti: „V současné době tady na svou šanci čeká 36 psů. A od začátku letošního roku prošlo naším útulkem celkem 305 psů. Z toho pro 165 psů si přišli majitelé, protože to byli pouze psi zaběhnutí. A kolem 120 psů jsme už rozdali do dočasné péče."

Osvojení psa je zdarma. Útulek si nového majitele ale prověřuje při osobní schůzce. Na co se zaměřuje už říká Lenka Lacinová: „Zjišťujeme podmínky k chovu a to zejména, jestli má pejsek své bydlení, jestli už chovatel někdy psa měl, jestli pejsek, který se mu líbí, je pro něj vhodný. Jestli na to má fyzicky."

psí útulek

Lidé mohou přijít psa i vyvenčit. Hodinové venčení slouží hlavně k navázání kontaktu psů s novými majiteli.

Do útulku pravidelně dochází i Martin Matoušek, který sem přinesl vánoční dárek a vzal s sebou i svého rotvajlera, kterého si tady osvoji před třemi lety: „Mám rád psy. Už nevenčím, ale chodím sem na ty dny otevřených dveří. Chodil jsem sem pejska venčit tak dlouho, až jsem si jej vzal domů."

O Vánocích a před Silvestrem se očekává nárůst ztracených zvířat s ohledem na oslavy konce roku.

autoři: Vendula Brdičková , baj
Spustit audio

Související