Cukrářské dílny ve střední škole v Nové Pace jsou teď každý den provoněné čerstvě upečeným cukrovím
Desítky studentů cukrářského řemesla na střední škole v Nové Pace se už naplno pustily do pečení vánočního cukroví. V dílnách začínají každý den brzy ráno a pečou až do odpoledne. Zakázek mají hodně a lidé stále volají, Vánoce se blíží a objednávek přibývá. O které cukrovinky ze studentských dílen je největší zájem?
Čtěte také
„Přes roh a zaklepat tou formou.“ Šárka Kozelská právě ukazuje výrobu pralinek. „A šup, šup, honem do těch dolíčků. Musíš vyplnit všechny ty dílky.“
Co je při výrobě pralinek nejdůležitější? „Správná teplota. Je zapotřebí tu čokoládu zahřát na správný počet stupňů, zchladit a neustále ji míchat. Čokoláda potřebuje pohyb. A potom s ní rychle pracovat.“
Ve vedlejší místnosti už je hotové těsto na perník. A Pavlína s kolegyní jej začínají vykrajovat. „Zvoneček s hvězdičkou. A kolegyně dělá hvězdičky.“
„Dáváme jeden tvar vedle druhého, ať holky co nejvíce šetříme tím těstem,“ mistrová Lucie Richterová dohlíží na slečny. Důležité je šetřit místem, aby se cukroví udělalo co nejvíc. „Přesně tak. Abychom do těsta dál nezapracovávaly zbytečně další mouku.“
Čtěte také
Cukráři v Nové Pace plánují napéct opět okolo jedné tuny vánočního cukroví. „Letos máme tři takové hlavní novinky. Sádlové koláčky kakaové s lineckou marmeládou, skořicové piškotky s krémem a lískooříškovým griliášem, a potom máme ještě z kakaového těsta hřebínky,“ vysvětluje mistrová Eliška Hebká.
Surovin se zde spotřebuje neuvěřitelné množství. Jsou to stovky vajec, desítky kilogramů mouky a cukru. Přesto se cena cukroví letos nezmění. „Některé suroviny, které jsme používaly minulý rok, nejsou letos v tom cukroví. A měly jsme různou obměnu.“
Vánoční cukroví se bude v Nové Pace péct až do 20. prosince.
Související
-
Cukráři už přijímají objednávky na upečené vánoční cukroví. Bude dražší než v předchozích letech?
Péct ještě leckdy ani nezačali, ale volné termíny jim už velmi rychle ubývají. Kdo by si chtěl letos objednat vánoční cukroví u profesionálních cukrářů, má nejvyšší čas.
-
Jíme očima! Tak si zmenšete velikost vánočního cukroví. Potěší vás stejně, radí výživová poradkyně
Vysílání z naší rozhlasové kavárny je dnes spojeno s radioporadnou výživové poradkyně Martiny Jandové. Jak si na Vánoce připravit takzvaný odlehčený jídelníček?
-
Už jste se pustili do pečení cukroví? Anebo zatím jen přemýšlíte kolik druhů a množství připravíte?
Vaflové, kokosové, vanilkové rohlíčky a další druhy vánočního cukroví už pečou budoucí cukráři v Nové Pace. Objednávek přibývá, a tak tráví v dílnách většinu času.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Weber: Nová Evropská komise má u europoslanců slušnou podporu. Žádná stálá koalice neexistuje
-
Na vládu se vrací svár o euro. ‚Chceme obsadit post národního koordinátora,‘ říká ministr Dvořák
-
Krajský soud potvrdil zproštění ředitele Energoaqua v kauze Bečva. Zamítl odvolání státního zástupce
-
Matka zůstala doma, zbytek rodiny válčí s Rusy. ‚Na Ukrajině běžný jev,‘ popisuje vojenský kaplan