Cukrářské dílny ve střední škole v Nové Pace jsou teď každý den provoněné čerstvě upečeným cukrovím

27. listopad 2024 08:33

Desítky studentů cukrářského řemesla na střední škole v Nové Pace se už naplno pustily do pečení vánočního cukroví. V dílnách začínají každý den brzy ráno a pečou až do odpoledne. Zakázek mají hodně a lidé stále volají, Vánoce se blíží a objednávek přibývá. O které cukrovinky ze studentských dílen je největší zájem? 

Čtěte také

„Přes roh a zaklepat tou formou.“ Šárka Kozelská právě ukazuje výrobu pralinek. „A šup, šup, honem do těch dolíčků. Musíš vyplnit všechny ty dílky.“

Co je při výrobě pralinek nejdůležitější? „Správná teplota. Je zapotřebí tu čokoládu zahřát na správný počet stupňů, zchladit a neustále ji míchat. Čokoláda potřebuje pohyb. A potom s ní rychle pracovat.“

Ve vedlejší místnosti už je hotové těsto na perník. A Pavlína s kolegyní jej začínají vykrajovat. „Zvoneček s hvězdičkou. A kolegyně dělá hvězdičky.“

Cukrářské dílny ve střední škole v Nové Pace se teď každý den provoněné čerstvě upečeným cukrovím

„Dáváme jeden tvar vedle druhého, ať holky co nejvíce šetříme tím těstem,“ mistrová Lucie Richterová dohlíží na slečny. Důležité je šetřit místem, aby se cukroví udělalo co nejvíc. „Přesně tak. Abychom do těsta dál nezapracovávaly zbytečně další mouku.“

Čtěte také

Cukráři v Nové Pace plánují napéct opět okolo jedné tuny vánočního cukroví. „Letos máme tři takové hlavní novinky. Sádlové koláčky kakaové s lineckou marmeládou, skořicové piškotky s krémem a lískooříškovým griliášem, a potom máme ještě z kakaového těsta hřebínky,“ vysvětluje mistrová Eliška Hebká.

Surovin se zde spotřebuje neuvěřitelné množství. Jsou to stovky vajec, desítky kilogramů mouky a cukru. Přesto se cena cukroví letos nezmění. „Některé suroviny, které jsme používaly minulý rok, nejsou letos v tom cukroví. A měly jsme různou obměnu.“

Vánoční cukroví se bude v Nové Pace péct až do 20. prosince.

Spustit audio

Související