Hospodyňky se už pustily do pečení vánočního cukroví. Výrobu rozjeli i budoucí cukráři v Nové Pace
Budoucí cukráři v Nové Pace pracují v těchto dnech v dílnách od časného rána. Výrobu vánočního cukroví už rozjeli ve velkém. Připravují oblíbené druhy ale i novinky. Do poloviny prosince musí stihnout napéct přes jednu tunu drobných kousků. Objednávek je hodně.
„Pojďte, už máme další plech. Dejte si ho tam vedle na vál. A už začneme okrajovat ty konce.“ Mistrová Aneta Růžková právě rozděluje práci budoucím cukrářům.
Čtěte také
„Jsme doslova v plné polní. Připravujeme základ na vánoční cukroví. To znamená, že se zadělávají a vyvalují těsta, postupně se vypichují vzory, jak rybičky nebo hvězdičky, a odpéká se,“ Michaela zrovna odkrojila kus těsta. „Pořádně ho rozválíme, ale nejdříve si jej musíme podmoučit, aby se nelepilo na vál. Ale zase ho nesmíme spařit, to bychom také úplně nechtěly.“
Už jsou připraveny jednotlivé formičky. A jdeme vypichovat. „Bereme převážně větší, protože ty menší jdou hůř z formy.“
Každý plný plech musí do trouby
„Pečeme na 180 stupňů Celsia. A musíme počkat, až cukroví získá krásnou, zlatavou barvu,“ říká studentka Adéla, která kontroluje linecké hvězdičky.
Většina budoucích cukrářek ovšem nepeče jen tady, ve školní dílně, ale také pochopitelně i dona. Je na to ještě vůbec chuť a čas? „Upřímně, už moc ne. Ale co nám zbývá, musíme doma pomáhat rodičům.“
Čtěte také
„Musíme rovnoměrně tlačit a také stříkat rovně. Aby nám ten sněhulák chudák nepadal," udílí pokyny mistrová Jitka Mašková, která studentkám ukazuje, jak správně sněhuláky udělat. „Je to bílkový krém, který se používá na indiánky, akorát ti se dělají ze čtyř kopečků a sněhuláci ze tří. Ten poslední je pak klobouček.“
Budoucí cukrářky už v Nové Pace napekly velké množství cukroví, ale dost práce mají ještě před sebou. Objednávek je hodně. Troufají si odhadnout, jaké množství je dohromady letos čeká? „Určitě to bude přes jednu tunu, jako každý rok. Něco přes jednu tunu, bych řekla.“
Péct se tady bude až do poloviny prosince.
Související
-
Už jste se pustili do pečení cukroví? Anebo zatím jen přemýšlíte kolik druhů a množství připravíte?
Vaflové, kokosové, vanilkové rohlíčky a další druhy vánočního cukroví už pečou budoucí cukráři v Nové Pace. Objednávek přibývá, a tak tráví v dílnách většinu času.
-
Perníček = 5 minut chůze. Linecké kolečko = 16 minut rychlé chůze. Ale i mlsání může být zdravé!
Kde se vzala tradice pečení vánočního cukroví? Podle našich předků mělo magickou moc. Jeho vůně je s Vánocemi spjata, dokáže totiž navodit tu pravou sváteční atmosféru.
-
Recepty na zdravé vánoční cukroví pro pejsky a kočičky, po kterém se budou olizovat až za ušima
Zvěrolékař MVDr. Petr Falta v naší rozhlasové veterinární poradně na téma: Vánoce a přejídání domácích mazlíčků a potravinové alergie. Pravidla a bezpečnost.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Hizballáh je výrazně oslaben, Hamás osamocen. Příměří má šanci vydržet, věří Kalhousová
-
Evropský parlament schválil novou Evropskou komisi. Do funkce nastoupí 1. prosince
-
Přes 15 tisíc Poláků z Kazachstánu a Ruska čeká na repatriaci. Většinu odvlekl na východ Sovětský svaz
-
Weber: Nová Evropská komise má u europoslanců slušnou podporu. Žádná stálá koalice neexistuje