Perníček = 5 minut chůze. Linecké kolečko = 16 minut rychlé chůze. Ale i mlsání může být zdravé!

15. prosinec 2021

Kde se vzala tradice pečení vánočního cukroví? Podle našich předků mělo magickou moc. Jeho vůně je s Vánocemi neodmyslitelně spjata, dokáže totiž navodit tu pravou sváteční atmosféru. Bez cukroví si Vánoce dokážeme představit jen těžko. Je ale nutná cukrová poleva? Jaké suroviny použít a kterých se naopak vyvarovat? A kolik času bychom po nájezdu na mísu sladkého měli strávit na běžkách nebo při jiné aktivitě? 

Výživová poradkyně Martina Jandová v naší poradně o zdravém vánočním cukroví.

Na velikosti a množství záleží. Když cukroví zmenšíme, může mít třeba polovinu kalorické hodnoty. A to je pro nás jen dobře.
Martina Jandová, výživová poradkyně

Vy říkáte, že na velikosti a množství záleží. Ale u vás asi klasické, tuční cukroví, natřikrát obalené v cukru, nenajdeme?

To klasické najdeme u našich babiček, takže i to u nás máme. Ale já se snažím jít zdravější cestou, protože mě už ono klasické cukroví promazané máslem až tolik nechutná. Tedy jdu takovou kaloricky lehčí cestou.

Čtěte také

Naši předci byli přeci jen aktivnější, mnozí měli těžkou práci. Takže tučné a sladkého si mohli víc dopřát?

Je to rozhodně tak, protože dříve byly Vánoce opravdu o tom, co bylo pro naše předky hodně vzácné. Jedli potraviny, které pro ně během roku nebyly dostupné, dnes máme hojnost všeho po celý rok. A změnil se především náš životní styl, protože ubylo pohybu. Nemáme ho tolik jako naši předkové. Když pracovali na poli, nemuseli potom řešit, kolik kousků cukroví snědí.

Čtěte také

Když si dáme jeden perníček nebo cukroví, jakou aktivitu potom musíme vynaložit abychom přijaté kalorie spálili?

Pokud si dáme jen jeden kousek, a třeba konkrétně perníček, tak ten má poměrně malou kalorickou hodnotu. Tedy po něm nám stačí třeba 5 minut chůze. Ale pokud zvolíme linecké kolečko, které už je pěkně promazané marmeládou a ještě trošku pocukrované, tak už musíme jít 16 minut rychlejší chůzí.

Ovšem málokomu stačí jeden kousek cukroví. Většinou jich spořádáme víc a tam už potom narůstá potřeba aktivity na hodiny.

Martina Jandová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pokud si ale cukroví zmenšíme, můžeme si dát víc kousků? Moje babička peče miniaturní, vynikající cukroví. A po něm člověk nemusí mít velké výčitky.

Určitě doporučuji zmenšit velikost klasického cukroví, protože máme rádi tradiční chuť. Pohodu si vychutnáme u klasických vanilkových rohlíčků, ale když je zmenšíme, mohou mít třeba polovinu kalorické hodnoty. Protože stejně jíme především očima, cukroví se nám na talířku líbí a chceme ochutnat co nejvíc druhů. A menší velikost nám udělá jen dobře.

Máme mezi posluchači i mnoho cukrovkářů. Tedy co takový malý parníček bez polevy. Cukrová poleva hraje důležitou roli?

Čtěte také

Ano, čokoládová nebo cukrová poleva či marmeláda, to všechno výrazně zvyšuje kalorickou hodnotu až třeba na trojnásobek. A diabetik si musí hlídat příjem cukru, neřeší jen hubnutí, má cukr ze zdravotních důvodů omezen, tak když si dá perníček nebo menší kousek cukroví i s malým obsahem cukru, tak neudělá velkou chybu.

Není potřeba vše řešit jen umělými sladidly. Malé množství cukru je podle mne příznivější než jen vyloženě umělá chemikálie.

Pokud má člověk zdravotní omezení, tak je to samozřejmě všechno jasné. Ale přiznám se, že mám tendenci to trošku zlehčovat. Přes svátky se prostě trošku hřeší, ale trošku nás to kaloricky válcuje.

Je to tak, Vánoce jsou zkrátka i o jídle. Není zásadní chybou z onoho běžného režimu trochu vybočit, ale musíme si nastavit určité mantinely. Aby to nebylo tak, že během 14 dnů nebudu přes Vánoce nic řešit. Budu se přejídat do bezvědomí a jen to proležím u televize. Po Novém roce se potom opravdu můžeme divit a můžeme být nešťastní.

Čtěte také

Pokud si tedy ráno dáme na talířek 5 kousků cukroví, které během dne sníme a k tomu přidáme procházku na čerstvém vzduchu, proložíme to pohádkou, tak se nám nemůže nic velkého stát. Vánoce jsou o tom, abychom si je užili společně s rodinou. Je to i o tom, abychom ochutnali něco, co během roku nejíme. Ale záleží i na množství.

Když napečeme dobře, tak možná ani nepoznáme, že je tam něco zdravějšího než na co jsme zvyklí?

Ano, dá se rodina ošálit. Můžeme použít suroviny, které běžně do cukroví nedáváme. Doporučuji také u těch klasických receptů trošku ubrat cukru. Protože pak se často cukroví ještě obalí v cukru, můžeme ubrat cukr, který se dává do těsta. Co týká mouky, tam se dá klasická hladká mouka nahradit zdravější variantou třeba špaldové moukou nebo špaldovou celozrnnou moukou. Jen tam hrozí riziko, že cukroví je potom maličko tmavší a ne každému se potom líbí.

Základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě, tvrdí certifikovaný výživový poradce Martina Jandová.

Celou radioporadnu s Martinou Jandovou o zdravém vánočním cukroví si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související