Už jste se pustili do pečení cukroví? Anebo zatím jen přemýšlíte kolik druhů a množství připravíte?

26. listopad 2022 08:06

Vaflové, kokosové, vanilkové rohlíčky a další druhy vánočního cukroví už pečou budoucí cukráři v Nové Pace. Objednávek přibývá, a tak tráví v dílnách většinu času. Čeká je napéct kolem jedné tuny těchto drobných kousků. Zájem o vánoční cukroví letos příliš neklesl, přestože cena za jeden kilogram se pravděpodobně zvedne o 180 korun. 

Čtěte také

Student prvního ročníku Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace Lukáš má před sebou linecké těsto. „Žloutky, tuk, mouka, cukr a vanilin.“

Tady se dělají veškerá těsta opravdu ve velkém množství. A Lukáš má co dělat, aby všechno těsto dokázal zpracovat. Pro představu, kolik je toho těsta? „Je toho 20 kilogramů a těsto je rozděleno na čtyři šištičky přibližně po pěti kilech. Ideální je mít těsto správně udělané. A potom je důležité mít dobře pomoučený vál a ruce.

Kolegyně Veronika z druhého ročníku společně s ostatními tady chystají současně kakaové těsto. „Máme tady tuk, který si rozpracujeme ve stroji. A pak přidáváme mouku smíchanou s kakaem.

„Momentálně stahujeme margarín z kotle, aby se to důkladně propracovalo. Až to bude hotovo, tak přidáme prosátý moučkový cukr, říká mistrová Eliška Hebká.

Práce je tady teď opravdu hodně

„Máme stejné množství práce jako vždy v tento čas. Vyrábíme deset druhů cukroví. Máme tam nějakou obměnu v sortimentu, letos tam budou dva druhy sušenek, vysvětluje Eliška Hebká.

Čtěte také

V rohu místnosti, kde jsou umístěny pečící trouby, už se obrací plechy. „Pečeme právě ořechové piškotky. Je to krásně nazlátlé, do hněda. Ale nesmí to být zase příliš.

Mistrová Bohunka Kühnová už ve vedlejší místnosti s kolegyněmi balí vánoční cukroví. „Děláme kilovky a půlkilovky. Zatím tedy nemáme všechny objednávky pohromadě, ale ještě je brzy.

Cena cukroví za jeden kilogram se letos změní. „Důvodem je zejména nárůst cen surovin a energií. Jako všude.

Výroba vánočního cukroví ve Střední škole gastronomie a služeb v Nové Pace potrvá až do poloviny prosince.

Spustit audio

Související