Recepty na zdravé vánoční cukroví pro pejsky a kočičky, po kterém se budou olizovat až za ušima

16. prosinec 2020

Zvěrolékař MVDr. Petr Falta v naší rozhlasové veterinární poradně na téma: Vánoce a přejídání domácích mazlíčků a potravinové alergie. Pravidla a bezpečnost. 

V zimě potřebují naši domácí mazlíčci zvláštní péči. MVDr. Vlaďka Teplá v rozhlasové poradně

I psi můžou v zimě nastydnout

Zvěrolékařka MVDr. Vlaďka Teplá v naší rozhlasové veterinární poradně na téma: specifika péče o naše domácí mazlíčky v zimním období. 

Vánoční svátky jsou svátky klidu, pokoje a obdarovávání. Pod stromeček dáváme dárky nejen pro své rodiče, partnery a děti, ale i pro naše domácí mazlíčky. Snažíme se jim přilepšit i nějakou laskominou nebo větší porcí masa. Ale tady děláme největší chybu a svým zvířecím miláčkům zaděláváme na zdravotní potíže.

Odborníci tvrdí, že nejlepším řešením pro zvířata je, pokud je při vánočních oslavách úplně vynecháme.

Vánoce a zvířata (ilustrační foto)

Majitelům domácích mazlíčků proto MVDr. Petr Falta doporučuje, aby svým kamarádům věnovali během vánočních dnů stejnou péči, jako po zbytek roku.

Vánoce, to je také mlsání a přejídání našich domácích mazlíčků. Nejhorší je pro ně čokoláda.
MVDr. Petr Falta

Naprosto nevhodné je dávat kočkám i psům jakékoliv pamlsky nebo salámy. Cukr i sůl jsou pro ně nevhodné.

Čtěte také

A nejhorší ze všeho je čokoláda, která může psa dokonce zabít. Pokud někdo chce dát svému zvířeti pamlsek, nejlepší je použít klasický dětský piškot.

Stále platí, že nejlepší odměnou pro domácí mazlíčky je čas, který mohou prožít se svým majitelem.

Ve svátky je proto vezměte na delší procházku a hrajte si s nimi. Potom to budou i pro vaše domácí miláčky ty nejhezčí Vánoce.

Blanka Malá a MVDr. Petr Falta ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Stále oblíbenější jsou takzvané home made pamlsky pro naše čtyřnohé mazlíčky, které si doma vyrobíme sami.

Vánoční kuřecí cukroví

Suroviny:
1/2 kg kuřecích jater, 1/2 kg ovecných vloček, 3 vejce, majoránka

Postup:
Vše umixujeme v mixéru na kaši, naklademe na velký plech vyložený pečícím papírem. Můžeme z těsta udělat plát, který po upečení nakrájíme, nebo dáme těsto do forem. Pečeme asi 15 až 20 minut při 200 stupních Celsia.

Krmení psa

Rybí tyčinky

Suroviny:
250 g čerstvé ryby nebo zmrazeného filé, 150 g mouky, 2 vejce, asi 0,5 litru vody, 1 polévková lžíce rybího tuku

Postup:
Rybu rozmixujeme, přidáme k ní ostatní suroviny a důkladně promícháme. Hotové těsto vyválíme, vykrájíme malé tyčinky nebo použijeme vykrajovací formičky na vánoční cukroví. Pečeme 20 až 25 minut při teplotě 180 stupňů Celsia do křupava.

Všechny rady MVDr. Petra Falty si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související