Recepty na zdravé vánoční cukroví pro pejsky a kočičky, po kterém se budou olizovat až za ušima
Zvěrolékař MVDr. Petr Falta v naší rozhlasové veterinární poradně na téma: Vánoce a přejídání domácích mazlíčků a potravinové alergie. Pravidla a bezpečnost.
V zimě potřebují naši domácí mazlíčci zvláštní péči. MVDr. Vlaďka Teplá v rozhlasové poradně

Zvěrolékařka MVDr. Vlaďka Teplá v naší rozhlasové veterinární poradně na téma: specifika péče o naše domácí mazlíčky v zimním období.
Vánoční svátky jsou svátky klidu, pokoje a obdarovávání. Pod stromeček dáváme dárky nejen pro své rodiče, partnery a děti, ale i pro naše domácí mazlíčky. Snažíme se jim přilepšit i nějakou laskominou nebo větší porcí masa. Ale tady děláme největší chybu a svým zvířecím miláčkům zaděláváme na zdravotní potíže.
Odborníci tvrdí, že nejlepším řešením pro zvířata je, pokud je při vánočních oslavách úplně vynecháme.
Majitelům domácích mazlíčků proto MVDr. Petr Falta doporučuje, aby svým kamarádům věnovali během vánočních dnů stejnou péči, jako po zbytek roku.
Vánoce, to je také mlsání a přejídání našich domácích mazlíčků. Nejhorší je pro ně čokoláda.
MVDr. Petr Falta
Naprosto nevhodné je dávat kočkám i psům jakékoliv pamlsky nebo salámy. Cukr i sůl jsou pro ně nevhodné.
Čtěte také
A nejhorší ze všeho je čokoláda, která může psa dokonce zabít. Pokud někdo chce dát svému zvířeti pamlsek, nejlepší je použít klasický dětský piškot.
Stále platí, že nejlepší odměnou pro domácí mazlíčky je čas, který mohou prožít se svým majitelem.
Ve svátky je proto vezměte na delší procházku a hrajte si s nimi. Potom to budou i pro vaše domácí miláčky ty nejhezčí Vánoce.
Stále oblíbenější jsou takzvané home made pamlsky pro naše čtyřnohé mazlíčky, které si doma vyrobíme sami.
Vánoční kuřecí cukroví
Suroviny:
1/2 kg kuřecích jater, 1/2 kg ovecných vloček, 3 vejce, majoránka
Postup:
Vše umixujeme v mixéru na kaši, naklademe na velký plech vyložený pečícím papírem. Můžeme z těsta udělat plát, který po upečení nakrájíme, nebo dáme těsto do forem. Pečeme asi 15 až 20 minut při 200 stupních Celsia.
Rybí tyčinky
Suroviny:
250 g čerstvé ryby nebo zmrazeného filé, 150 g mouky, 2 vejce, asi 0,5 litru vody, 1 polévková lžíce rybího tuku
Postup:
Rybu rozmixujeme, přidáme k ní ostatní suroviny a důkladně promícháme. Hotové těsto vyválíme, vykrájíme malé tyčinky nebo použijeme vykrajovací formičky na vánoční cukroví. Pečeme 20 až 25 minut při teplotě 180 stupňů Celsia do křupava.
Všechny rady MVDr. Petra Falty si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Kim Ir-sen je můj vášnivý a upovídaný mazlíček. Orientální kočka s nádhernýma zelenýma očima
Dnes si budeme povídat o kočkách. Dvě také přišly do studia a jednu uslyšíte. Je dvounohá, jmenuje se Bára Bartoňová a je to chovatelka orientálních koček.
-
MVDr. Petr Falta v naší veterinární poradně. Péče o naše domácí mazlíčky na výletech a cestách
MVDr. Petr Falta hostem naší veterinární poradny. Péče o naše domácí mazlíčky v letním obdoví a na cestách.
-
Psím čichem proti pandemii. Celníci cvičí šest zvířat na identifikaci osob nakažených covidem-19
Celníci nasadí do boje s koronavirem služební psy. Irmina, Gismo, Kuky, Kesy, Blacky a Api, to jsou jména šestice psů, kteří budou po výcviku nasazení do terénu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.