Výroba vánočního cukroví v dílnách budoucích novopackých cukrářů jede v těchto dnech naplno
Téměř tunu vánočního cukroví plánují napéct budoucí cukráři na novopacké střední škole gastronomie a služeb. Objednávek zatím mají méně než v loňském roce, ale den ode dne jich podle mistrových přibývá. Kvůli současné ekonomické situaci se i tady bude kvůli rostoucím nákladům zdražovat.
„Budete spolu dělat kakaové, třené těsto. Zaděláte a budeme z něj stříkat pusinky, ano? Vezměte si misky a běžte si vše navážit,“ úkoluje mistrová Eliška Hebká budoucí cukrářky.
Čtěte také
„Přijde tam mouka, margarín, kakao, cukr moučka, vejce, vanilin a citropasta,“ říká studentka Kateřina, která spolu se spolužačkami právě naváží potřebné suroviny. „Teď tam přijde mouka, kilo a třicet deka.“
Další skupina dívek zadělává pod dohledem mistrové Jitky Maškové těsto na linecké cukroví. „Měli jste to hodně řídké, byly by tam díry, z toho tuku. Takže se to musí pořádně vmíchat do toho těsta.“
„Většinou právě když se míchá těsto, tak tam zůstává nerozmíchané těsto. Tuk potřebujeme stejnoměrně do těsta zapracovat,“ vysvětluje Jitka Mašková.
Budoucí cukráři mají zatím podle mistrové Elišky Hebké méně objednávek než loni. Ale počítají, že celkem napečou kolem jedné tuny cukroví. „Jsou tam takové stálice, které lidé vyžadují a mají je rádi. Což jsou tedy linecké kytičky s marmeládou, polomáčené nebo marina, ale jinak se cukroví snažíme obměňovat. Měníme různě náplně nebo dohotovení či tvary.“
Čtěte také
„Teď pečeme třené kakaové a peče se to asi 15 minut při 180 stupních,“ říká Kateřina, která právě vytahuje z trouby jeden plech s cukrovím a otáčí ho.
„Pečeme každý den, celý týden, od šesti od rána do jedné hodiny odpoledne,“ vypočítává studentka Šárka, kolik času teď stráví výrobou cukroví.
Zákazníci si letos za sladké potěšení připlatí a to zhruba o jednu pětinu oprati minulému roku.
„Je to logické. Pokud máme dražší suroviny i energie, tak se to musí podepsat i na konečné ceně výrobků,“ doplňuje Eliška Hebká.
Související
-
Sociální pekárnou Na plechu v Kvasinách se line vůně vánočního cukroví. Zájem lidí je obrovský
Sociální pekárna Na plechu v Kvasinách na Rychnovsku začala péct vánoční cukroví. Lidé s mentálním a psychickým onemocněním totiž už začali připravovat letošní objednávky.
-
Tři zlaté medaile přivezly novopacké cukrářky ze světové olympiády v německém Stuttgartu
Novopacké cukrářky ze Střední školy gastronomie a služeb uspěly na olympiádě v německém Stuttgartu. Přivezly tři zlaté medaile. Jde o nejstarší kulinářskou soutěž.
-
Recepty na zdravé vánoční cukroví pro pejsky a kočičky, po kterém se budou olizovat až za ušima
Zvěrolékař MVDr. Petr Falta v naší rozhlasové veterinární poradně na téma: Vánoce a přejídání domácích mazlíčků a potravinové alergie. Pravidla a bezpečnost.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Hizballáh je výrazně oslaben, Hamás osamocen. Příměří má šanci vydržet, věří Kalhousová
-
Evropský parlament schválil novou Komisi. Podporu jí vyjádřil nejmenší počet poslanců v historii
-
Přes 15 tisíc Poláků z Kazachstánu a Ruska čeká na repatriaci. Většinu odvlekl na východ Sovětský svaz
-
Weber: Nová Evropská komise má u europoslanců slušnou podporu. Žádná stálá koalice neexistuje