Tři zlaté medaile přivezly novopacké cukrářky ze světové olympiády v německém Stuttgartu

24. únor 2020 11:21

Novopacké cukrářky ze Střední školy gastronomie a služeb uspěly na olympiádě v německém Stuttgartu. Přivezly tři zlaté medaile. Jde o nejstarší kulinářskou soutěž, která se koná jednou za čtyři roky. S jakými výtvory vyhrály a kolik času jim zabrala příprava? Na to se jich vydala zeptat reportérka Kateřina Kohoutová.

„Byl to trošku chaos, protože to měli maličko hůř zorganizované. My jsme tam například přijeli a v sále bylo zhasnuto. Takže jsme ty výrobky připravovali skoro potmě. Nevěděli jsme, jestli to máme vše správně připravené. Svítili jsme si na to pomocí mobilů," popisuje Barbora Šimůnková atmosféru na začátku olympiády.

Čtěte také

Účastnila se ji poprvé a se svým dílem nazvaným Létající domeček vyhrála zlatou medaili.
„Vnímala jsem to přitom tak, že tam vlastně nemám co dělat, že proti sobě mám samé profíky."

Barbora přiznává, že na svém cukrářském výtvoru pracovala přes tři měsíce.

A vysvětluje, že nejdůležitější udělat pevnou konstrukci, na kterou se pak jednotlivé části tvoři z modelovací hmoty.
„Začínala jsem ten domeček vyřezávat z polystyrénu. Přesně ho vyměřit, aby měl ty správné rozměry, co má mít. A skrz naskrz se musela dát tyč, aby to celé drželo."

Zlatou medaili přivezla i Aneta Růžková, která z modelovací hmoty vytvořila filmové postavy herce Johnyho Deepa.

„Hlavní postava byl Jack Sparrow, který měl okolo sebe další postavičky ztvárněné ve filmech Johny Deepem," popisuje výtvor Anety Eliška Hebká, která byla na olympiádě už potřetí. Její dílo, ztvárnění hry Super Mario, získalo ve své kategorii nejvíc bodů.

Čtěte také

Konkurence byla podle Elišky velká. Do Německa přijeli cukráři zhruba ze 70 států. Největší zastoupení měla Evropa.
„Byli tam například i ze Srí Lanky, z Asie, ze Švédska, z Ameriky."

Dívky měly možnost si také procvičit své jazykové schopnosti a získat nové zkušenosti od kolegů.
„Když chodíte v rondonu po té hale, tak určité souznění s ostatními cítíte. Protože se na jednom místě sejde spousta lidí, kteří mají stejnou vášeň a ta je všechny spojuje."

Teď už jsou účastnice olympiády zpět ve škole. Samy přiznávají, že se stále mají co učit a zdokonalovat. Doufají, že se na světovou soutěž ještě někdy dostanou a tak už pomalu začínají přemýšlet, co by mohly vytvořit.

Spustit audio

Související