Dvě medaile přivezly budoucí novopacké cukrářky ze světové soutěže v Lucembursku
Studentky novopacké střední školy gastronomie a služeb uspěly na světové soutěži v Lucembursku. Tam soutěžili cukráři ze 75 zemí světa. Dívky přivezly stříbrnou a bronzovou medaili. Tímto úspěchem škola rozšířila celkový počet medailí ze světových soutěží na 16.
„Ta moje divadelní scéna se skládá celkem z pěti muzikálů. Ples upírů, Tři mušketýři, Carmen, Fantom opery a Kleopatra," popisuje devatenáctiletá Aneta Růžková své téměř 20 kilogramů vážící dílo, které tvořila přes 4 měsíce.
Dvě zlaté cukrářské medaile z Erfurtu
Z mezinárodní olympiády cukrářů a kuchařů v německém Erfurtu přivezla studentka Střední školy gastronomie a služeb z Nové Paky Eliška Nýdrlová dvě zlaté medaile za kompozice Život na Nilu a Walt Disney.
„Nejpracnější bylo vytvořit figurku, protože je hodně složité vytvořit správné rozměry těla a také ty obličeje. To bylo asi nejtěžší," doplňuje Aneta Růžková.
O tři roky starší Barbora Šimůnková získala v Lucembursku bronzovou medaili. Přišla s originálním nápadem vytvořit z cukrářské hmoty žirafu v bublinách. Většina doplňků měří sotva pár milimetrů.
„Rostliny jako kaktusy, ručníky, pasta na zuby, šampon, sprchový gel, prostě všechno co patří do koupelny. Je to trošku náročnější a jelikož mám brýle na dálku, tak na to moc nevidím. Ale jinak to jde, když se na to člověk soustředí, tak to zvládne," směje se Barbora Šimůnková.
Členové odborné komise složené hlavně z cukrářů a kuchařů vybírali z desítek výtvorů. Soutěžící dorazili celkem z 75 zemí, dokonce například i z afrického kontinentu, jihovýchodní Asie nebo z Turecka.
Právě v Turcích máme podle mistrové Elišky Hebké, která obě dívky na soutěž připravovala, velké soupeře: „Konkurence jde rapidně nahoru. A co se týče nás, České republiky, tak si myslím, že máme ještě velké rezervy. Soutěžní výrobky hodnotí opravdoví profesionálové a ty medaile tedy skutečně nejsou zadarmo."
Obě vítězná díla nyní budou k vidění v prostorách novopacké školy.
Související
-
Český zákusek jen tak někdo nevytlačí, říká cukrář Vladyslav Ryasnyy
Původně chtěl být kuchařem. Lidé v jeho okolí mu ale doporučovali, aby začal s cukrařinou, a tak to zkusil. Už u ní zůstal. Kariéru odstartoval japonskými zákusky.
-
Máslové hříbky s čokoládovým kloboukem skvěle rozšiřují...
Zkuste si letos o Vánocích upéct z máslového vaflového těsta hříbečky plněné ořechovou směsí. Klobouček se smočí v hořké čokoládě. Léta už to tak dělá pro své zákaz...
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
ANO je čistě prozápadní a spojuje se s vládou. Tyto poměry chci změnit, říká šéfka KSČM Konečná
-
‚Není překvapivý‘ i ‚konec letitých výmluv‘, říkají experti, politici i úřady na rozsudek k Babišovu střetu
-
Ekonom Janský: Německé platy budou ve druhé půlce století. Možná. A rozpočet by potřeboval reformu
-
Musk ministrem? Od Trumpa je to kulišárna, v Bílém domě sedět nebude, říká novinář