Láska prochází žaludkem! Vysíláme z festivalu kuchařského a cukrářského umění Gastro Hradec
Další březnový přímý přenos jsme připravili na čtvrtek 28. března, kdy se v královéhradeckém Aldisu koná 24. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění a 14. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů s mezinárodní účastí Gastro Hradec Vitana cup 2019.
Během dopoledního vysílání vám moderátorky Zdena Kabourková a Jitka Slezáková představily osobnosti, které byly u úplného začátku tohoto kulinářského svátku.
Co vás na letošním Gastru čeká? XIV. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů, XXIV. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí.
Připraven je i IV. ročník akce Chuť Itálie a středomoří, která je zaměřena na věhlasnou italskou a středomořskou gastronomii v podobě ochutnávek delikates, pokrmů, vína, koktejlů, kávy a těstoviny připravené na ohni s vodkou ve velkém kole sýru grana padano.
Zajemci se mohu také zúčastnit barmanského edukativního workshopu, odborných prezentací s ochutnávkami nebo prezentace o historii využití česneku v kuchyni i lidovém léčitelství.
Odpoledne pak proběhne soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku Chuť Česka. Ochutnává a hodnotí veřejnost.
V programu nechybí vystoupení našich předních, mediálně známých, odborníků. Určitě je na co se těšit, přijďte si zasoutěžit.
Dvě medaile přivezly budoucí novopacké cukrářky ze světové soutěže v Lucembursku
Studentky novopacké střední školy gastronomie a služeb uspěly na světové soutěži v Lucembursku. Tam soutěžili cukráři ze 75 zemí světa. Dívky přivezly stříbrnou a bronzovou medaili. Tímto úspěchem škola rozšířila celkový počet medailí ze světových soutěží na 16.
To vše uvidí návštěvníci, kteří přijdou. A pokud to nestihnou, stačí, když si naladí Český rozhlas Hradec Králové.
Kromě toho, že jsme představili zajímavé osobnosti, nahlédli jsme také pod pokličku několika šéfkuchařům a poradili vám, jak slavnostně upravit stůl. Nechyběly ani recepty a rady, bez kterých se žádný pořad o vaření a lidech, kteří se mu věnují, určitě neobejde.
Příjemný poslech!
Související
-
Perníkové ptačí budky a hudební nástroje. Nová Paka přivítala jaro vůní a Kouzlením z perníku
Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace dnes patřila Kouzlení z perníku. Na celostátní soutěž, která se letos zaměřila na jaro a hudbu zavítáme s Vlaďkou Wildovou.
-
Nejen sůl. I dobrý kuchař je nad zlato. To nyní platí v...
Nedostatek kvalitních kuchařů trápí hotely, penziony a restaurační zařízení v našich nejvyšších horách. Právě nyní, kdy odstartovala hlavní letní sezóna, je to prob...
-
Nedám dopustit na českou kuchyni. Naše národní jídlo, vepřo, knedlo, zelo, po tom svět šílí
Co rád jí držitel nejvyšších kulinářských ocenění, řádu svatého Ambrože a kříže svatého Vavřince, mistr kuchař Jaroslav Runštuk?
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.