Perníkové ptačí budky a hudební nástroje. Nová Paka přivítala jaro vůní a Kouzlením z perníku

21. březen 2019

Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace dnes patřila Kouzlení z perníku. Na celostátní soutěž, která se letos tématicky zaměřila na jaro a hudbu se podíváme s redaktorkou Vlaďkou Wildovou. 

Za vůní perníku se teď vydáme do Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace, kde se dnes od rána konal 8. ročník celostátní soutěže Kouzlení z perníku a gastronomický den.

Dvě medaile přivezly budoucí novopacké cukrářky ze světové soutěže v Lucembursku

Studentky novopacké střední školy gastronomie a služeb uspěly na světové soutěži v Lucembursku

Studentky novopacké střední školy gastronomie a služeb uspěly na světové soutěži v Lucembursku. Tam soutěžili cukráři ze 75 zemí světa. Dívky přivezly stříbrnou a bronzovou medaili. Tímto úspěchem škola rozšířila celkový počet medailí ze světových soutěží na 16.

Vlaďka Wildová vstoupila do školní tělocvičny, která se změnila ve velkou perníkářskou dílnu, právě ve chvíli, kdy tam vrcholilo zdobení perníkových hudebních nástrojů.

Budoucí cukráři měli za úkol přivézt výrobek na téma Loučíme se se zimou - ptačí budky. Na místě je pak čekala volná kompozice - hudební nástroj a nováčkům byla určena soutěž ve zdobení perníkového srdce.

Dnešního 8. ročníku celostátní soutěže Kouzlení z perníku ve Střední škole gastronomie a služeb v Nové Pace, která se koná pod záštitou Svazu cukrářů a pekařů ČR, se zúčastnilo 26 soutěžících z deseti odborných škol.

Výsledky:
V kategorii přivezených ptačích budek ocenili porotci prvním místem perníkovou budku Denisy Drahotské z Hradce Králové, nejkrásnější zdobený hudební nástroj vytvořila Sára Jedličková ze Žamberka a perníkové srdce nejpůsobivěji ozdobila Monika Čípková z Poličky.

Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace dnes patřila Kouzlení z perníku

Budoucí cukrářka Denisa Drahotská ze Střední školy obchodu, gastronomie a služeb z Hradce Králové se už teď těší na zdobení velikonočních perníčků. Na dnešní celostátní soutěži Kouzlení z perníku v Nové Pace si dokázala, že ji cukrářské řemeslo doopravdy baví.

A jak se redaktorka Vlaďka Wildová sama přesvědčila, takových zapálených soutěžících tam bylo daleko víc.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.