Sociální pekárnou Na plechu v Kvasinách se line vůně vánočního cukroví. Zájem lidí je obrovský

5. listopad 2021 08:46

Sociální pekárna Na plechu v Kvasinách na Rychnovsku začala péct vánoční cukroví. Lidé s mentálním a psychickým onemocněním totiž už začali připravovat letošní objednávky. O cukroví je na Rychnovsku a Náchodsku tak veliký zájem, že bylo vyprodáno během týdne. A zaměstnanci sociální pekárny se teď nezastaví až do samotných Vánoc. 

Na copak to pípá "minutka"? To nám řekne Naďa.
„Na linecké cukroví. Právě vykrajuji z těsta kytičky. V troubě už se pečou plné, ty musím teď vytáhnout. Pozor, ať vás nespílám. Vypadají krásně, jsou upečené doslova do růžova. A teď vykrajuji kytičky s dírkou uprostřed."

Čtěte také

Kolik je na dnešek připraveno těsta?
„Tohle a potom ještě těsto na oříšky. Takže dvě dávky."

A Marie Holoubková doplňuje.
„Zatím pečeme po dvou dávkách. Začali jsme lineckým cukrovím a kakaovými ořechy. V loňském roce jsme napekli 350 kilogramů cukroví, letos to bude méně. Původně bylo naplánováno 300 kilogramů, ale snížili jsme to nakonec na 250 kilogramů."

Proč se bude péct méně cukroví než loni?
„Nemáme prostě kapacitu na to, abychom takové velké množství stihli upéct. Strop jsme si tedy stanovili sami. Jinak zájem by o cukroví určitě byl. To si myslím, že bychom se ani na 500 kilogramech nezastavili."

Sociální pekárna Na plechu v Kvasinách už začala péct vánoční cukroví

V čem je přínosné pro lidi s mentálním a duševním onemocněním, že jsou tady v pekárně a pečou vánoční cukroví?
„Je to pro ně i příjem vlastních finančních prostředků, se kterými si potom mohou hospodařit. Tím také získávají soběstačnost i určité sebevědomí."

Čtěte také

Ještě se vracíme podívat na Naďu, jak jí jde práce od ruky.
„Teď začínám vykrajovat z lineckého těsta kytičky s dírkou, aby to šlo potom slepit marmeládou. Moc mne tahle práce baví, jsem tu mezi moc fajn lidmi. Některé znám už ze školy a ještě tu mám i kamarádky z ústavu. Je tady i legrace, občas děláme i blbosti."

Vánoční cukroví se v sociální pekárně Na plechu v Kvasinách na Rychnovsku bude péct až do samotného začátku Vánoc. Poslední distribuce na naplánována na 20. prosince.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související