Provoz sociálního podniku Pferda ohrozil útok počítačových hackerů. Požadují přes 3 miliony korun

5. únor 2021 09:52

Nezisková organizace Pferda, zaměstnávající lidi s mentálním postižením, čelí útoku počítačových hackerů. K problémům spojeným s pandemií koronaviru jim tak přibyly další výdaje. Kvůli útoku přišli o kompletní účetnictví za posledních dva a půl roku. Za vrácení dat hackeři požadují více než tři miliony korun.

Čtěte také

V kancelářích organizace Pferda se v posledních dnech řeší jediná věc. Pro zaměstnance nepochopitelný útok hackerů a s ním spojené vyřešení situace.

Podle ředitelky Jany Křížové přišel útok v nejhorší možné době.
„V této v normální době děláme vyúčtování, finišujeme s naším účetnictvím a teď jsme prostě ve fázi, kdy nemáme jedinou čárku, jen doklady v papírové podobě."

Opětovné zpracování účetních dat bude stát několik set tisíc korun. Celá situace výrazně ovlivňuje také budoucí čerpání dotací.
„Samozřejmě nám to hrozně komplikuje situaci při podávání vyúčtování všech dotací. Jsou to náklady s kterými jsme samozřejmě absolutně nepočítali."

Hackeři požadují za vrácení dat 4 bitcoiny, což jsou v přepočtu zhruba tři miliony tři sta tisíc korun.

Jak potvrzuje zástupkyně ředitelky Iva Laštovicová, vyplacení výkupného nepřichází v úvahu.
„Kromě toho, že ty peníze samozřejmě nemáme, tak bychom to ani nezaplatili. Data jsou zašifrovaná, takže je nikdo, kromě zmíněných hackerů, nepřečte. Máme tak smůlu."

Případem se zabývá police ČR

Ta zaznamenala v Královéhradeckém kraji za posledního půl roku 15 případů tohoto druhu kybernetické kriminality.

Čtěte také

Jak doplňuje mluvčí Eva Prachařová, útočníci si svůj cíl vybírají náhodně.
„Podle našich zjištění se jedná o náhodně vybrané účty firem či institucí nebo i soukromníků napříč celým společenským spektrem."

Před zaplacením výkupného ale důrazně varuje.
„Setkali jsme se s nejedním případem, že napadená firma zaplatila požadovanou částku, ale útočníci přesto zašifrované soubory neodblokovali a požadovali další bictoiny. Ale ani potom nic neodblokovali a chtěli zaplatit znovu."

Nezisková organizace Pferda zaměstnává lidi s mentálním postižením

Vypátrání pachatelů tohoto druhu kriminality bývá podle policie velmi obtížné. Útočníci jsou obvykle ze zahraničí, mají k dispozici techniku a umí obratně zametat elektronické stopy. Policie proto firmám doporučuje zálohovat důležitá data a investovat do kvalitních bezpečnostních systémů.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související