Pekárna Láry Fáry v Kvasinách, kde pracují lidé s mentálním postižením, se bude rozšiřovat

15. listopad 2013

Občanské sdružení Pferda z Rychnova nad Kněžnou pomáhá lidem s mentálním postižením zapojit se do běžného života. Provozuje mimo jiné tréninkovou pekárnu Láry Fáry v Kvasinách, kde mentálně postižení pracují. Její kapacita už ale nestačí. Zájemců stále přibývá. Proto občanské sdružení Pferda pekárnu rozšíří.

Právě v těchto dnech se v pekárně připravují na trhy v Kuksu, kde budou prodávat různé koláče, dorty, svatební koláčky a další dobroty.

„ Já jsem Mirek Markuš, nejraději tady vykrajuji. To se udělá těsto, a já z toho třeba vykrajuji kytičky,“ prozrazuje jeden z pekařů.

Tréninková pekárna je podle terapeutky Jany Králíčkové v rámci sociálních služeb, které občanské sdružení Pferda poskytuje, určená pro klienty s nejtěžším hendikepem.

„Zapletení těsta do preclíku je pro některé velmi složité. Tady to není jen o pečení, snažíme se klienty připravit do života, starat se o sebe, pak je to pečení, musí si po sobě uklidit. Ti lidé jsou strašně vděční a je vidět, že se chtějí něco naučit. Dává to do života hroznou sílu,“ přiznává.

V pekárně může pracovat maximálně 15 lidí rozdělených do různých směn. Sdružení ji chce rozšířit, aby mohlo pomoct více lidem s hendikepem. Přispět může každý, kdo si v kavárnách Láry Fáry nebo u prodejních stánků na různých akcích koupí cihlu. Peníze za ni poputují na konto pekárny.

autor: KS
Spustit audio