Kyberkriminalita aneb jak nenaletět šmejdům na internetu a na sociálních sítích

8. leden 2019

Bc. por. Jakub Vintera z Policie České republiky v Náchodě spolu s paní Alenou v naší radioporadně na téma: kyberkriminalita. Jak se bránit šmejdům v elektronickém prostředí.

Náchodští policisté šetří internetové podvody, kdy ženy pošlou neznámému muži i miliony korun

03798935.jpeg

Náchodští policisté vyšetřují další případy internetových podvodů, kdy neznámí pachatelé vylákali od různých žen peníze. Od některých desetitisíce, od jiných dokonce miliony korun. Podvodníci se vydávají například za lodní inženýry nebo vojáky na misích, ve skutečnosti jde s největší pravděpodobností o organizované skupiny v Asii nebo Africe. 

Dynamický rozvoj informačních technologií s sebou přináší nová společensky škodlivá jednání, proto je kybernetické kriminalitě věnována stále větší pozornost. Pojem kybernetická kriminalita je odvozován od pojmu kybernetický prostor, případně zkráceně kyberprostor.

Kyberprostor je virtuální prostředí, které nemá začátek a ani konec, nezná hranice národních států a nelze určit, jak rozsáhlý je. Kybernetická kriminalita, dříve také označována jako informační kriminalita, je definována v Policii ČR jako trestná činnost, která je páchána v prostředí informačních a komunikačních technologií včetně počítačových sítí.

Kyberkriminalita nezná hranice, zaútočí klidně i u vás doma

Samotná oblast informačních a komunikačních technologií je buď předmětem útoku, nebo je páchána trestná činnost za výrazného využití informačních a komunikačních technologií jakožto významného prostředku k jejímu páchání.

Další věc, která zvýšení počtu kyberkriminality v uvozovkách pomohla, je záležitost mobilních telefonů. Dnes dochází k ještě vyššímu riziku při využití mobilních telefonů, zejména s možností využívání tzv. předplacených nebo anonymních karet. Ty jsou velice dobrým nástrojem pro zatajení totožnosti pro nelegální činnost všeho druhu.

Nebezpečí internetu. Poslané miliony nebo erotické fotky neznámým lidem. Týká se každého z nás

Kyberkriminalita nezná hranice, zaútočí klidně i u vás doma

Kyberkriminalita je podle policistů největší problém současnosti. Týká se prakticky všech věkových kategorií, internet totiž používají jak mladí, tak i ti dříve narození. Mezi školáky je momentálně oblíbené rozesílání erotických fotografií. V některých případech končí nejen sexem nezletilých, ale také vydíráním, šikanou a někdy i pokusem o sebevraždu.

Mix výše uvedeného umožnil nastartovat kybernetickou kriminalitu. Samozřejmě nové technologie umožní sofistikovaně provozovat i to, co známe z dřívějška. Objevily se ale také zcela nové druhy podvodů, nazýváme je phishing, pharming a tak dále. O tom se ještě zmíním.

Policie ČR od roku 2011 sleduje počet trestných činů spáchaných v kyberprostoru. V uvedeném období je zaznamenán trend setrvalého nárůstu evidovaných případů kybernetické kriminality.

Celou radioporadnu s Bc. por. Jakubem Vinterou z Policie České republiky a s paní Alenou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související