Jak zajistit bezpečnost našich dětí? Bezpečně do školy a ze školy. Ale dnes také na internetu!

17. srpen 2018

Vrchní komisař Policie ČR kpt. PhDr. Ondřej Moravčík v naší radioporadně na téma: bezpečně nejen ze školy a do školy. Jak zajistit bezpečnost našich dětí?

Jaké nejčastější problémy řešila Police ČR v našem kraji s souvislosti dětmi? Jak velké nebezpečí představují počítač, internet, sociální sítě?

Nebezpečí online světa. Bezpečný internet a kyberšikana. Poradí vám Mgr. Jaroslav Mareš

Batole u počítače (ilustrační foto)

Radioporadna - Mgr. Jaroslav Mareš - internetová poradna - kouzla a nebezpečí online světa - bezpečný internet a kyberšikana - Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Kyberšikana, pohyb po internetu
Jaké nejčastěji problémy se dostanou až na policii? Sociální sítě - chatování s kamarády, sdílení fotografií, které dítě zesměšňují nebo na ně prozrazují něco, co by se nemělo zveřejňovat. Rizika dopisování si s neznámými lidmi.

Jak přijít na to, že se něco nedobrého děje? Jak se dokazuje šikana?

Nebojte se založit si profil na Facebooku nebo na jiné sociální síti. Chatování, Messenger nebo WhatsApp nejsou jen pro náctileté.

Preventivní spot Police ČR

Rodiče by se měli zdokonalovat v používání internetu a v pohybu v tomto prostředí, protože jedině tak se přiblíží dětem. Ty už jsou stejně o několik kroků napřed. Věk, od kterého se na sociálních sítích a v komunikacích přes chytré telefony, začínají pohybovat, se stále snižuje. Není výjimka, když už jsou takto aktivní děti v 8 nebo 9 letech.

Proč zveřejňují choulostivé fotografie? Pro zábavu...

V mnoha případech to není proto, že by k tomu děti nutil neznámý dospělý, se kterým si začaly psát po internetu. Děti často řeknou, že takové svoje fotky vypustily do světa prostě proto, že to dělají všichni ostatní. Jejich kamarádi, kamarádky, spolužáci ze školy. Že je to zábavné, že se nudily, že se nechaly vyhecovat.

kpt. PhDr. Ondřej Moravčík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Janou Kudyvejsovou

Málokdo z nich ale pomyslí na následky. Že by fotografie mohl zneužít někdo, kdo vyhledává dětskou pornografii, nebo že by je mohl někdo objevit a vytáhnout za 10 či 15 let. A co by asi na to řekl třeba potom budoucí zaměstnavatel?

Policie proto od září připravuje další preventivní projekt. Tentokrát se nebude týkat dětí ale rodičů!

Celou radioporadnu s kpt. PhDr. Ondřejem Moravčíkem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.