Kavárny Láry Fáry v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou mají nový bar a modernější prostory

27. únor 2019 10:47

Kavárny Láry Fáry v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou, kde pracují mentálně postižení lidé, mají modernější prostory. Obě fungují jako tréninkový prostor pro mentálně postižené lidi, kteří se tam učí především pracovní návyky. Na kávu do té náchodské zašla reportérka Jana Házová. 

„Dobrý den, máte vybráno?" oslovil nás Jan Smola, který je v kavárně Láry Fáry v Náchodě zaměstnán. Hned se ho ptáme, jak mu zde pracuje a jak se mu tady líbí?
„Líbí se mi tu a moc mne ta práce baví."

Lidé s mentálním postižením nemají snadnou pozici při začleňování do běžného života

Tréningová kavárna Láry Fáry neziskové organizace Pferda

Už čtrnáct let pomáhá nezisková organizace Pferda mentálně postiženým na Rychnovsku a Náchodsku se začleňováním do běžného života. Její klienti hůř shánějí bydlení, nebo zaměstnání. V tréningové kavárně Láry Fáry už čtvrtým rokem pracuje také Petr Kajš.

Kávu si dáváme se zakladatelkou Láry Fáry Ivou Laštovicovou. Kaváren, kde tímto způsobem poháhají mentálně postiženým, funguje víc.
„První byla tréninková kavárna Láry Fáry v Rychnově nad Kněžnou. Ta v prosinci oslavila už 13 let svého fungování. A tato její mladší sestra v Náchodě vznikla před osmi lety."

Osm let svého působení v Náchodě oslaví Láry Fáry právě teď v únoru. A kavárna si k tomuto výročí nadělila i dárek.
„My jsme si vlastně nadělili dárek v obou kavárnách. Položili jsme novou podlahu, vymalovali. Ale především jsme zrenovovali bar a veškeré pracovní zázemí."

Zatímco si vychutnáváme výbornou kávu, tak se ptám Ivy Laštovicové, co se chystá v letošním roce za další novinky?
„Rádi bychom rozšířili naši službu Takový normální život na Trutnovsko. Doufám, že během léta se nám to podaří rozjet. Máme tam několik klientů, kteří by se rádi osamostatnili. Těšíme se na to."

Kavárna Láry Fáry v Náchodě, kde pracují mentálně postižení lidé, mají modernější prostory

Můžeme vysvětlit, o co přesně se jedná?
„Jde o to, že naši klienti se úplně osamostatní, to znamená, že bydlí ve vlastních bytech. Většinou jde o pronájmy, které si sami platí. A k tomu si platí službu s názvem Takový normální život, kdy za nimi dochází terénně asistent a pomáhá jim s věcmi, které třeba úplně nezvládají sami. Jedná se především o hospodaření s penězi, nebo doprovod k lékaři. Občas je třeba pomoci s nákupem, někdy i s vařením. S nácvikem nových jídel. Tak, aby mohli žít ve svém přirozeném prostředí a nemuseli skončit v ústavní péči."

Ještě doplníme, že klienti se do svých nových bytů v Trutnově nastěhují už na začátku prázdnin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související