Lidé s mentálním postižením nemají snadnou pozici při začleňování do běžného života

4. únor 2018 10:50

Už čtrnáct let pomáhá nezisková organizace Pferda mentálně postiženým na Rychnovsku a Náchodsku se začleňováním do běžného života. Její klienti hůř shánějí bydlení, nebo zaměstnání. V tréningové kavárně Láry Fáry už čtvrtým rokem pracuje také Petr Kajš.

„Pro Petra to bylo těžké. Ještě chodil do školy, tak toho na něj bylo hodně. Ale teď už chodí do práce sem a baví jej to," říká Jana Kubáčová, šéfová směny v kavárně Láry Fáry v Rychnově nad Kněžnou.

Jak to vlastně funguje, když sem přijde nový pracovník? Jak dlouho to trvá, než se zaučí?

„Záleží jak na tom mentálně je. Někdo se to naučí dobře a rychle, záleží také, jestli je ten člověk z ústavu nebo z rodiny. Protože ta výchova v rodině vypadá jinak. Pomáhají třeba mamce v kuchyni, tak už vědí, jak se třeba utírá nádobí. Klienti z ústavů k tomu málokdy přijdou. Tam dostanou namazaný chleba a všechno. Takže v tom je ten hlavní rozdíl," vysvětluje Jana Kubáčová.

Petrova kolegyně Alena Ladová, nejdříve pracovala v náchodské pobočce kavárny Láry Fáry, takže už patří ke zkušenějšímu personálu a práce ji baví: „No baví mne to. Utírám podlahu, utírám stoly a tak."

Kromě kavárny, kde pracují třeba Petr s Alenou, Pferda vytváří chráněná pracovní místa také v kvasinské pekárně a místa vznikla i ve vlastní úklidové firmě, všude tam mentálně postižení pracují.

Tréningová kavárna Láry Fáry neziskové organizace Pferda

Spoluzakladatelka a ředitelka Iva Laštovicová má s kolegy spoustu dalších plánů: „Před námi je další spousta práce. Hlavně v tom, že chceme ty lidi stále víc a víc osamostatňovat. A v tomto směru se rozšířit třeba i do dalších okresů. Posílit terénní služby, jako je podporované bydlení. Aby tito lidé zůstávali ve svém přirozením prostředí a nemuseli přejít do ústavní péče. Ale mohli zůstat tam, kde jsou zvyklí. My jim v tom pomůžeme, my jim poskytneme asistenci v bydlení. Nebo jim třeba pomůžeme sehnat i nějaké pracovní uplatnění."

V současnosti tedy chce Pferda rozšířit podporované bydlení na Trutnovsku a Broumovsku.

Podle Ivy Laštovicové právě v těchto regionech zatím tyto služby téměř chybí. Chybí ale i sociální byty, ve kterých by mentálně postižení mohli s pomocí asistence žít.

Vše podporuje také Královéhradecký kraj, soukromí sponzoři, ale vlastně i samotní klienti, kteří pro Pferdu v některém z provozovaných oborů pracují.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související