V chráněné pekárně Na Plechu v Kvasinách možná práce trvá déle, ale nahrazují to větším nadšením

22. prosinec 2016

Řada lidí nemá čas péct vánoční cukroví. V Kvasinách existuje pekárna, kde koupí sladkých dobrot podpoříte zaměstnávání lidí, kteří mají nějaké to omezení. V pekárně Na Plechu pracují každý den velmi pilně - možná snad jen trochu pomaleji. Hlavně jsou ale šťastní, že mohou dělat něco užitečného. Pekárna Na Plechu je projekt sociálního podnikání. V těchto dnech tam dopékají poslední várky vánočního cukroví.

Vstoupili jsme do pekárny Na Plechu, vítá nás Radka Frydrychová, asistentka v pekárně a také tři pekaři.

Krásně to tu voní. Co se zrovna peče?
„Pečeme vánoční cukroví, právě doděláváme zbytky," usmívá se Radka Frydrychová.

A vysvětluje, že v pekárně zaměstnávají lidi s lehčím hendikepem: „Jsou to lidé s lehčím postižením, aby byli schopni samostatné práce pod dozorem."

Čtěte také

Ptáme se Aleny Mrázkové, zda ví, že jejich cukroví udělá mnoha lidem radost: „Ano. Chutná jim, hodně si jej tady objednávají. A já jsem tady moc spokojená."

A Josef Rázl se hned připojuje: „Pracuji tady už dva roky a jsem tu moc spokojený. Je tady výborný kolektiv a dobře se tu s nimi baví. Jsem rád, že nejsem zavřený v ústavu."

V chráněné pekárně Na Plechu v Kvasinách možná práce trvá déle, ale nahrazují to větším nadšením

Na tři pekaře v té voňavé kráse dohlíží asistentka Radka Frydrychová. Klienti za práci berou plat, je to jejich zaměstnání.

A kde nakonec cukroví skončí?
„Skončí u lidí v domácnostech, kde si jej užívají při vánočních svátcích. Mohou si jej objednat tady u nás v pekárně. A mohou se s ním setkat také v našich kavárnách. Jednu máme v Náchodě a druhou v Rychnově nad Kněžnou. I tam si mohou cukroví vyzvednout," dodává Radka Frydrychová.

Další plech s vánočním cukrovím zmizel v troubě.

Pekárna Na plechu napekla letos téměř 100 kilogramů vánočního cukroví.

Spustit audio