Nezisková organizace Pferda v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou hledá klienty na „pferdí trénink“

1. listopad 2021 08:18

Nové klienty hledá nezisková organizace Pferda v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou. Lidem s mentálními nebo psychickými problémy se snaží pomáhat, aby co nejlépe obstáli v normálním životě. K tomu jim slouží například tréninkový byt nebo kavárna, kde se lidé s postižením setkávají s různými běžnými situacemi, se kterými by si bez asistentů nedokázali poradit. Volná místa ještě jsou. 

Čtěte také

„Copak si dáte? Espresso, dobře. A s mlékem nebo bez?" Patrik odešel s objednávkou a připravuje kávu. Právě on byl klientem pferdího výcviku.

Co to přesně je ví Jana Lenfeldová.
„Pferdí trénink Náchod je sociální službou sociální rehabilitace, kdy připravujeme klienty na samostatný život jak v rámci bytové rehabilitace, tak i v rámci druhé části rehabilitace, což je pracovní. Kde klienty připravujeme na zaměstnání."

Právě Patrik byl klientem, který se tady v uvozovkách zaučoval.
„Ano, Patrik chtěl po škole najít zaměstnání a líbila se mu kavárna. Takže prošel sociální rehabilitací, aby prošel všechny dovednosti. A po půl roce byl tak šikovný, že mu bylo nabídnuto místo v naší kavárně."

Nezisková organizace Pferda v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou hledá klienty na „pferdí trénink“

Jací jsou vaši klienti?
„Naší cílovou skupinou jsou dospělí od 18 do 64 let s mentálním nebo duševním onemocněním, případně jejich kombinací."

Každý z klientů, než se zaučí, tak musí mít někoho za zády, jak se říká.

Čtěte také

Asistentku tady dělá například Jitka Regnerová. V čem spočívá její práce?
„Spočívá v tom, že každý náš klient má svoje desky, kde má svoje pracovní listy. Postupně s ním vše probíráme, učíme ho práci s kávovarem a obsluhovat hosty. Nahoře je také tréninkový byt a tam učíme klienty vedení domácnosti. Nakupovat a vařit, je to příprava na samostatný život s co nejmenší podporou asistence."

Jenže klientů je v této době méně.
„Máme v tuto chvíli opravdu volnou kapacitu. Pro uživatele, kteří jsou v nepříznivé sociální situaci a chtějí se posunout v oblasti samostatného života nebo v oblasti pracovního života."

Kdo by měl zájem se přihlásit, tak bližší informace získá přímo ve středisku Pferda.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související