Sociální podnik Pekárna Na plechu v Kvasinách na Rychnovsku právě dokončuje pečení vánočního cukroví

21. prosinec 2020 09:22

V netradiční pekárně v Kvasinách na Rychnovsku dokončují pečení cukroví. Pracovníci s mentálním a duševním onemocněním letos stihli rekordní množství tradičního vánočního pečiva, napekli ho více než 300 kilogramů. Svou práci si v době koronavirové pandemie prozatím udrželi i díky veřejné sbírce, ve které je podpořili dárci z celé republiky.

Čtěte také

Mandle, oříšky, kandované ovoce. Papa je právě seká nahrubo. Jaké cukroví to připravuje?
„Masarykovo cukroví. To jsou takové placičky obalované v cukru. Už jsme letos připravili určitě 20 kilogramů vánočního cukroví."

„To už bylo víc," usmívá se Michaela Holubová, manažerka zdejšího sociálního podniku.
„Myslím si, že už máme uděláno takových 250 kilogramů cukroví. Objednávky byly celkem na 320 kilogramů. Což je úplně rekordní za všechny roky, kdy tu pečeme cukroví. Letos opravdu byly objednávky nejvyšší."

Poznamenal pekárnu nějakým způsobem podzim, který byl hodně nezvyklý?
„Samozřejmě, jako všechny podniky i nás se dotkla tato nešťastná doba. Nicméně lidé jsou skvělí a pomáhají nám. Vědí, že práce, kterou tady děláme, má nějaký smysl. A snaží se, aby si lidé u nás práci mohli udržet."

Čtěte také

Alenka Honásková pracuje v pekárně.
„Mám to tu moc ráda. Mě tady baví úplně všechno. Klidně i uklízet. Teď pečeme cukroví, linecké, vanilkové rohlíčky."

Michaela Holubová vysvětluje, jak moc důležitá je tato práce pro klienty.
„Je to velice důležité. Pracovníci na chráněných místech sem chodí rádi. Mají nějakou rutinu v životě, mají svůj příjem. Většina jich už bydlí samostatně a dokáží se o sebe postarat. Dokáží si vydělat peníze a dokáží fungovat v uvozovkách normálním životem."

Posledním dnem, kdy se peče v Pekárně Na plechu v Kvasinách na Rychnovsku vánoční cukroví, je úterý 22. prosince. Pak bude následovat sváteční pauza a provoz se opět obnoví v lednu příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související