Domovem důchodců v Tmavém Dolu na Trutnovsku krásně voní cukroví. Začaly přípravy na vánoční svátky

11. prosinec 2020 08:51

Personál Domova důchodců v Tmavém Dolu na Trutnovsku se snaží seniorům adventní čas zpříjemnit obvyklými tradicemi a činnostmi, mezi které patří třeba i pečení cukroví. A tak se klienti domova spolu se sociálními pracovnicemi pustili do pečení tradičních cukrovinek. 

Reportérka Jana Házová před návštěvou podstoupila antigenní test na covid-19 a tak se mohla poprvé po několika týdnech za seniory podívat.

„Já vám dám celé to těsto a budete zase vykrajovat," sociální pracovnice Helena Matysková pomáhá klientům s vánočními přípravami.

Místnost je celá provoněná, peče se tu vánoční cukroví

„Pečeme linecké, bude slepované marmeládou, taková klasika," usmívá se Helena Matysková.

Čtěte také

U dalších stolů se také pracuje. Sedí tu na dvě desítky seniorek a mezi nimi i paní Marta, které je 87 let.
„Vykrajujeme tu linecká kolečka. Některá jen kulatá a do druhých děláme ještě doprostřed dítku. Sestřička nám těsto vyválí, protože má na to páru. Pečeme moc rády, ale ještě raději potom cukroví jíme."

A paní Marta hned ještě doplňuje.
„Na Vánoce se už moc těšíme, ale letos to bude takové divné. Poprvé jsem pryč od dětí. Ale co se dá dělat. My tady máme dobrý kolektiv, sestřičky jsou na nás moc hodné. I mezi babkami mám už kamarádky. Zasmějeme se na sebe uděláme každá nějakou srandu. Musíme si to tady zpříjemnit."

Čtěte také

Také Pavlína Hejduchová spolu se seniory připravuje vánoční cukroví.
„Klienti jsou moc šikovní. Myslím si, že si kolikrát vzpomenou na to, jak pekli cukroví doma. Vypravují si, jaké dříve bývaly Vánoce, co se peklo. Moc se do toho pečení hrnuli. Dokonce bychom řekli, že je větší zájem, než jsme schopné tady s těmi lidmi pracovat."

Přípravy na vánoční svátky jsou v Domově pro seniory v Tmavém Dolu na Trutnovsku v plném proudu. Štědrý den tu oslaví už 21. prosince.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související