Klienty i zaměstnance domovů pro seniory neopouští dobrá nálada. Vánoční atmosféra přináší zklidnění

9. prosinec 2020

Zařízení, která pečují o seniory, to už od jara nemají vůbec jednoduché. Jaká je aktuální situace a jaká panuje nálada u klientů i zaměstnanců?

Ing. Daniela Lusková, ředitelka Domova pro seniory U Biřičky v Hradci Králové je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové.

Čtěte také

„V Domově U Biřičky jsme aktuálně bez nákazy a přijímáme návštěvy pro naše klienty. Celkově je nálada velmi příjemná a troufám si říct, že pohodová atmosféra byla i v době zhruba od poloviny října do poloviny listopadu, kdy jsme u nás procházeli nákazou. Přesto dobrou náladu udrželi jak dámy a pánové, tak naši zaměstnanci."

Návštěvy už tedy mohou do domovů důchodců. Jistě to ale vyžaduje jistá zpřísněná hygienická opatření.

„Ano, souvisí to s režimovými opatřeními. Což je taková nová věc v našem světě sociálních služeb. Protože jsme celá léta byli zvyklí, že návštěvy byly volné. Lidé přicházeli už dopoledne a odcházeli až ve večerních hodinách. Prostě velmi volný režim. Tak se zkrátka sociální služby chovají, aby to vyhovovalo zejména klientům a jejich blízkým a přátelům."

Čtěte také

„Ovšem tato nová koronavirová doba která zasáhla do životů nás všech, zasáhla samozřejmě i zejména do provozu pobytových sociálních služeb. Protože zařízení jsou vlastně stále uzavřena. I nyní platí vládní nařízení o zákazu návštěv, nicméně od minulého týdne vláda do usnesení začlenila výjimku, že klienta může navštívit osoba, která se přímo v zařízení podrobí testu na covid. Nebo která prošla v uplynulých 90 dnech onemocněním nebo se prokáže negativním testem ne starším než 48 hodin."

„Pro nás to znamená velký posun. Díky tomu jsme v době adventu mohli dostat rodinné příslušníky k našim dámám a pánům," říká s úsměvem Daniela Lusková.

Ing. Daniela Lusková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s ředitelkou Domova U Biřičky v Hradci Králové Ing. Danielou Luskovou, si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související