V Domově důchodců Tmavý Důl využívají senioři ke komunikaci videohovory. Je to víc než telefonování!

29. březen 2020 13:02

Obyvatelé Domova důchodců v Tmavém Dolu na Trutnovsku se mohou vídat se svými blízkými. Sice jen díky videohovorům, ale tato nová služba se mezi seniory ujala a je čím dál víc žádaná. Domovy důchodců jsou totiž kvůli hrozbě koronavirové infekce už více než dva týdny uzavřené. 

My jsme se právě proto přímo do domova vypravit nemohli, ale byli jsme u video spojení z druhé strany. Takový způsob setkání na dálku senioři vítají, znamená pro ně víc než jen obyčejný telefonát.

Čtěte také

„Holky, chybíte mi. Chlapi samozřejmě také, ale hlavně holky," Jan Rupík právě testuje první spojení se svými kamarády z Domova důchodců Tmavý Důl.

Jsme ve Rtyni v Podkrkonoší. Jan Rupík, kterému je 74 let, často jezdí za svými přáteli, ale teď nemůže.
„Teď se odsud na Tmavý Důl nedostanu."

Je takováto forma videorozhovoru něco víc, než spolu hovořit jen po telefonu?
„Samozřejmě, že je to něco víc. To se vůbec nedá srovnat. Když s kamarádem mluvíte po telefonu, nevíte, jak se tváří nebo co dělá. Jestli mu je dobře."

V Domově důchodců Tmavý Důl využívají senioři ke komunikaci videohovory

Ředitel Domova důchodců v Tmavém Dolu Antonín Stanislav popisuje, jaký mají klienti domova vztah k moderní technice.
„Pokud jde o mobilní telefon, tak takřka každý senior už s ním ty základní uživatelské věci umí. Nicméně, co se týká počítačů, tabletů a dalších technologických celků, tam je to v podstatě teprve na začátku. Mnoho seniorů s tím zkušenost nemá a nezná to."

Čtěte také

Tahle služba se tedy v domově důchodců teprve zavádí. Jak se na to senioři tváří?
„Je to naprostá novinka. Někteří to vůbec neznají, nevědí, co to je, když se řekne videokonference, skype nebo facebook. Jsou to pro ně nové pojmy. My se jim je snažíme vysvětlit."

Antonín Stanislav hned ještě doplňuje:
„Ale z jejich strany je ten přístup takový více skeptičtější. Protože oni jsou zvyklí na osobní kontakt. A ten zkrátka nic nenahradí."

Videospojení klientů Domova důchodců v Tmavém Dolu s rodinnými příslušníky a přáteli je teprve novinkou. Vedení plánuje i další možnosti. Pokud současná situace i nadále potrvá.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související