Dobrovolníci vyrábí i plastové ochranné obličejové štíty. O ty mají zájem hlavně zdravotníci.

24. březen 2020 11:16

V Česku je stále nedostatek ochranných pomůcek potřebných v boji s pandemií koronaviru COVID-19. Poptávka je i po plastových obličejových štítech, které jsou vhodným doplňkem především pro lékaře. Podobně jako roušky začali ochranné štíty vyrábět dobrovolníci, místo šicího stroje ale potřebují 3D tiskárnu. V Trutnově si poradili i s nedostatkem gumiček, potřebný materiál získávají z použitých cyklistických duší.   

„Tady jsme v centru výroby, kde tiskneme čelenky pro ochranné štíty pro lékaře, zubaře, vojáky i policisty. Pro všechny, kteří je potřebují, to distribuujeme zdarma," říká majitel malé firmy zabývající se 3D tiskem Jaromír Efler.

Čtěte také

I on patří mezi ty, kteří se aktuálně výrobě ochranných obličejových štítů věnují.
„U mne se to všechno nakupí. Jak štíty, to je vlastně PVC, tak i čelenky a gumičky. A to všechno potom vezmeme, odvezeme to na jedno místo, kde provedeme ozónovou dezinfekci."

Dezinfekce se provádí v jedné z místností patřících městu Trutnov. A učitelé místních základních škol se podílí i na samotné výrobě, na 3D tiskárnách tisknou jednotlivé díly.

„Je to vlastně část, která se nasazuje na hlavu. Tiskárně to potom trvá zhruba 3 hodiny, než je ta jedna část hotová a vytištěná. Pak to jde k dalšímu zpracování, přidělá se k tomu plexisklo a rozváží se to," vysvětluje svůj díl práce učitel a správce sítě ZŠ Mládežnická Zdeněk Heteš, který v prostorách školy aktuálně obsluhuje dvě tiskárny.

Krajský úřad Královéhradeckého kraje žádá ředitele středních škol s 3D tiskárnami, aby se do výroby ochranných štítů zapojili

Jeho kolega Václav Fišer ze ZŠ Komenského šel ještě dál. 3D tiskárny si vzal domů, aby mohl zajistit i výrobu v noci.
„Mám budíka, tak ve dvě nebo ve tři hodiny vstanu. Je to operace tak na 10 minut. Strhnu ten výrobek, zadám nový úkol a zase si jdu lehnout. Takže mne to zase tolik neobtěžuje. Ale kdybych kvůli tomu musel jezdit do školy, tak ztratím minimálně dva až čtyři výrobky za 24 hodin. Takže se vyplatilo, to přesunout domů."

Štíty jsou vyráběné komunitou 3D tiskařů a dobrovolníků, zdravotníkům je poskytují zcela zdarma. S výrobou jsou spojeny i různé náklady ve výši 75 Kč na jeden štít. Podpořit projekt je možné na TRANSPARENTNÍ ÚČET: 4233769003/0800

Výrobců jednotlivých dílů ochranných štítů je v Trutnově aktuálně osm, každý dodává něco. A podobně jako dobrovolníci u výroby roušek i tady narazili na nedostatek materiálu.

Stejně jako ve slavné scénce Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse jim chybí gumičky.
„Samozřejmě všechny gumičky jsou vyprodané na šití roušek a proto jsem hledal nějaký alternativní způsob. Takže jsem si zajeli pro staré cyklistické duše, ty jsme nařezali na dvoucentimetrové proužky s dírkami a to jsou momentálně gumičky na ochranných štítech."

Postup výroby, sestavení a údržba ochranného štítu:

I přes drobné potíže vyrobí a zkompletují v Trutnově denně desítky obličejových štítů. První dodávka mířila do místní nemocnice, další na krajskou záchranku a do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Že je o štíty zájem potvrzuje i čerstvá výzva krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Ten žádá ředitele středních škol s 3D tiskárnami, aby se do výroby zapojili také.

Můj štít chrání tebe, ty v něm chráníš nás a sebe! www.3DAC.cz

Spustit audio

Související