Vietnamci jsou vzorem solidarity. Rozdávají zdarma jídlo, roušky i oblečení

19. březen 2020 09:28

Vietnamská komunita žijící v Česku začala během koronavirové pandemie svérázně pomáhat záchranářům. Majitelé stovek obchodů s potravinami po celé republice označili své obchody červenými srdíčky a nabízí složkám IZS malé občerstvení zdarma. 

V jedné z náchodských restaurací šli ještě dál, záchranáři u nich mají zadarmo celé menu.

Čtěte také

„Děláme tuto akci jako poděkování záchranářům," vysvětluje velkorysou nabídku Tuan anh Nguyen, syn majitele náchodské restaurace.
„Záchranář si najde na internetu menu, může si ho objednat a my mu to připravíme s sebou nebo může klasicky přijít před dveře a my mu jídlo uděláme a předáme."

Svoji výzvu zveřejnili na sociální síti, o šíření informace požádali i radnici. Na prvního zákazníka zatím čekají, že by jejich gesto někdo zneužil nevěří.
„Očekáváme nějaké strážnické oblečení, hasičské uniformy nebo tak podobně."

Vietnamci jsou vzorem solidarity. Rozdávají zdarma jídlo, roušky i oblečení

Pomoc lidem zdarma nabízí vietnamští obchodníci i jinde, například v potravinách v nedalekém Novém Městě nad Metují. Pro své zákazníky tam mají roušky ušité členy jejich rodiny.

Čtěte také

„Máme část rodiny v Hradci Králové a oni je tam teď šijí. Na dnešek jsme jich měli k dispozici stovku a už skoro nejsou. Primárně to dává mamka zejména starým lidem, kteří očividně nic takového nemají," říká mi syn majitele obchodu a jednu z roušek nese starší ženě, prý stálé zákaznici.
„Nechtěla byste roušku? Je zadarmo."

Seniorka je z nabídky v šoku, po chvilce váhání ale dárek s díky přijímá.
„Vidíte, jak jsem z toho v rozpacích, moc vám děkuju."

Svoji solidaritu prokázali vietnamští obchodníci na Náchodsku ještě jednou.

Nabídli oblečení pěti desítkám Ukrajinců, kteří už čtvrtý den v autobuse marně čekají, až se na cestě do své domoviny dostanou přes polské hranice. A kdo by čekal, že si objednají trička, kalhoty a bundy, mýlí se. Lidé z Ukrajiny požádali pouze o spodní prádlo.

Spustit audio

Související