Desítky dobrovolníků pomáhají a šijí ochranné roušky pro pracovníky sociálních služeb a charitu

17. březen 2020 09:40

Šíření koronaviru mohou zastavit nebo alespoň zpomalit ochranné pomůcky, třeba i obyčejné bavlněné roušky.  Roušek je přitom nedostatek a s nejich zajištěním začali na různých místech republiky pomáhat švadleny - dobrovolnice.

Dezinfekce, rukavice, respirátory nebo obyčejné bavlněné roušky. V Česku aktuálně nedostatkové zboží, po kterém touží například zdravotníci, úředníci, a nebo pracovníci v sociálních službách. Právě ti posledně jmenovaní přitom přichází do kontaktu s nemocnými a seniory, tedy nejvíce ohroženou skupinou obyvatel, a ochranné pomůcky jsou pro ně prioritou. Nově je mohou získat i díky desítkám dobrovolníků.

Čtěte také

„Dobrý den, paní ředitelko, tady Vonková. Tak mám tu padesátku pro vás připravenou. Můžete si přijet?“
Rodinný dům na okraji Dvora Králové nad Labem. V malé dílně vybavené třemi šicími stroji běžně šije Líba Vonková na zakázku šaty, nebo kostýmy.

Od neděle ale šla tahle rozdělaná práce stranou. Přednost dostalo šití roušek.
„Je důležité pomoci co nejdříve. Takže jsme začali stříhat a dělat. Teď je první várka hotová.“

Zatímco jindy je v dílně sama, teď má k ruce manžela. Ten šít neumí, nastříháním materiálu ale práci urychlí.
„Hele prosím tě, hlavně si to pořádně srovnej. Abys to neměl nakřivo.“

Desítky dobrovolníků pomáhají a šijí ochranné roušky. Jako manželé Vonkovi ve Dvoře Králové nad Labem

Společně zatím zvládli padesát roušek z obyčejné bavlny, nově jim vedení města zajistilo speciální textilii s dlouhodobou mikrobiální ochranou.
„Ten materiál půjde vyvářet a ony nanotechnologie by v něm měly zůstat. Píší, že by to mělo vydržet minimálně šedesát vyprání.“

Čtěte také

Pro Pečovatelskou službu Dvůr Králové nad Labem jsou roušky jako dar z nebes. Bez nich jsou podle ředitelky Marcely Hauke v ohrožení jak zaměstnanci, tak klienti.
„Obavy jsou, protože pečovatelky se bojí zavlečení nákazy.“

Nedostatek ochranných pomůcek řeší i jinde, například v Oblastní charitě Trutnov. I tam vypomohli dobrovolníci, během víkendu našili sedm stovek roušek.

„Ráno jsme mohli rozvést roušky do Domova s pečovatelskou službou, do Domova seniorů, organizaci Pferda, Českému červenému kříži. A samozřejmě to pomůže i nám na Charitě při našich terénních službách,“ říká zaměstnankyně trutnovské charity Martina Vágner - Dostálová.

Dobrovolníků ochotných šít zdarma roušky je přitom stále víc, trutnovská charita jich aktuálně eviduje desítky.

Spustit audio

Související