Bezohlednost a typické české „švejkovství“. Nedodržení nařízené karantény se může rychle vymstít

18. březen 2020

Nedodržení nařízené karantény se může velmi rychle vymstít. Přesvědčil se o tom jeden muž v Hradci Králové. Po návratu z Itálie měl zůstat doma, aby případně nerozšiřoval nový typ koronaviru. Místo toho se ale vyrazil projet na kole a zranil se. Svým chováním ohrozil záchranáře, kteří ho přijeli ošetřovat. Případ už řeší ve správním řízení hygienici.

Čtěte také

„Je to bezohlednost. Máme tendenci bagatelizovat věci, dělat si z nich legraci. Máme v sobě trošku onoho švejkovství, to se tady projevuje zcela určitě," říká Ivo Novák ze Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje k případu svých kolegů.

Opatření proti šíření koronaviru teď mají i záchranáři. Pacienta se například ihned ptají, jestli nebyl v nějaké rizikové oblasti.
„Z dotyčného vypadlo, že se nedávno vrátil z Itálie a měl by být v karanténě. Takže naši záchranáři hned z bezpečné vzdálenosti, což se ještě povedlo, použili ochranné oblečení. A toho dotyčného muže po ošetření transportovali do nemocnice."

Čtěte také

Záchranáři tak sami nemuseli do karantény. Veškeré vybavení ale vydezinfikovali.

„Jen ta desinfekce sanitního vozu trvá zhruba hodinu a půl. To znamená, že po celou tuto dobu je naše posádka vyřazena z běžného provozu. V každém případě proto prosím všechny kterých se to týká, aby si opravdu uvědomili, že tím ohrožují nejen potencionálně záchranáře, kteří k nim přijedou, ale také všechny ostatní, pokud způsobí to, že naše posádka bude někde chybět," dodává Ivo Novák.

Záchranáři o případu ihned informovali policisty

Více doplňuje za královéhradeckou policii Iva Kormošová.
„Případ muže, který ačkoliv měl být v karanténě, tak se při jízdě na kole zranil, řešíme jako dopravní nehodu. Porušení karantény jsme zaevidovali a předáme ho k vyřešení Krajské hygienické stanici."

Složky integrovaného záchranného systému společně nacvičovaly ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové zajištění a převoz pacienta s podezřením na vysoce nakažlivé onemocnění

Podle hygieniků je teď muž skutečně v karanténě. Následně mu ve správním řízení hrozí pokuta až tři miliony korun.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.