Hradecká fakultní nemocnice spustila provoz odběrového místa v souvislosti s epidemií COVID-19

18. březen 2020 10:15

Před vjezdem do areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové funguje od 18. března 2020 odběrové místo pro nemocné s podezřením na onemocnění COVID-19. Testováni budou každý pracovní den v čase od 9:00 do 12:00 hodin lidé doporučení Krajskou hygienickou stanicí Královéhradeckého kraje či infektology. 

Čtěte také

Testování pro samoplátce není v tuto chvíli možné. Dosud odběr vzorků v Královéhradeckém kraji zajišťoval přímo u pacientů doma odběrový tým. Ten zůstane i po otevření odběrového místa nadále v provozu.

„S ohledem na omezené množství odběrových sad a kapacitu naší laboratoře, kde se testují vzorky z Královéhradeckého i Pardubického kraje, není v tuto chvíli odběrové místo určené pro samoplátce,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové prof. MUDr. Vladimír Palička CSc., dr. h. c.

V případě indikace infektologem nebo hygienickou stanicí je testování hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Hradecká fakultní nemocnice spustila provoz odběrového místa v souvislosti s epidemií COVID-19

Fakultní nemocnice Hradec Králové měla odběrové místo připravené již několik dní, kapacita odběrového týmu však dosud byla dostatečná a proto místo začíná fungovat až od 18. března.

Čtěte také

Odběrové místo je umístěné na parkovišti vpravo před vjezdem do areálu nemocnice, vyšetření zajistí pracovníci Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové, výsledky dostanou lidé zprávou na mobilní telefon.

Odběrové místo je uzpůsobeno pro odběr vzorků z osobního automobilu, lékaři žádají veřejnost, aby omezila cestování k odběru hromadnou dopravou, aby zabránili případnému šíření koronaviru.

V areálu nemocnice jsou navíc umístěné další buňky před budovou Emergency a Klinikou infekčních nemocí FN HK, které slouží jako izolace pro případné pacienty s podezřením na COVID-19.

Hradecká fakultní nemocnice spustila provoz odběrového místa v souvislosti s epidemií COVID-19

Odběrový tým v Královéhradeckém kraji v posledních dnech vyjížděl k zhruba 10 až 20 odběrům každý den.

Laboratoř ve FN HK, která vzorky testuje od pátku 6. března 2020, provedla už několik stovek vyšetření vzorků z Královéhradeckého a Pardubického kraje. Podle údajů MZ ČR bylo k 18. březnu v Královéhradeckém kraji celkem 14 případů COVID-19.

autor: baj | zdroj: Fakultní nemocnice Hradec Králové
Spustit audio

Související