Pro seniory jsou teď důležitá ochranná opatření, ale také třeba kvalitní jídlo, klid a dobrá mysl

26. březen 2020

Řada z nás musela v těchto dnech omezit kontakty s našimi rodiči nebo prarodiči. Pokud chodíme do práce, raději se přímému styku vyhýbáme, abychom je nenakazili. Roušky nebo respirátory a nouzová opatření, platná v těchto dnech, určitě mohou seniorům pomoci přečkat současné těžké období. 

Stejně důležité jsou nyní ale pro seniory i další věci - třeba dostatek jídla a správná strava. Jak ale zkontrolovat, jestli mají všeho dost a správně se stravují?

Čtěte také

Může to být složité, říká předsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti Božena Jurašková. Senioři totiž mohou v lednici skladovat prošlé nebo dokonce zkažené a nebezpečné potraviny.
„Musíme věřit tomu, co nám oni řeknou. Protože v domácnostech je pokud možno nechceme navštěvovat, jestliže chodíme do práce a jsme v kontsktu s ostatními. Tak se seniory snažíme co nejméně osobně kontaktovat. Ta kontrola v domácnosti tak jde dost těžko."

Pomoci by v tomhle směru mohli například dobrovolníci, kteří se starají o nákupy - ti by se měli seniorů třeba zeptat, jestli už snědli to, co si nechali nakoupit minule. Druhým problémem může být nedostatek chuti k jídlu. Nakoupeno sice senioři mít budou, ale důležité je, aby potraviny také snědli.

Senioři (ilustrační foto)

Božena Jurašková vysvětlila, proč je správná výživa v této době pro seniory ještě důležitější než jindy.
„Oni ztrácejí schopnost tvorby protilátek proti infekcím. Proto je v současné době tak důležité zdůrazňovat onu stránku výživy, aby nedocházelo k infektu. A nebo i když k němu dojde, tak člověk, který není v podvýživě, má větší šanci to přežít."

Čtěte také

Božena Jurašková, primářka z Fakultní nemocnice v Hradci Králové, má pak ještě jednu důležitou radu pro seniory. Zachovat pokud možno klid.
„Když jsou senioři doma, tak je nic neohrožuje. Protože den co den posloucháme kolik nakažených lidí přibývá, což je psychicky náročné pro každého člověka. Tak to je věc, která je velmi nebezpečná. Jelikož faktor stresu a stresové okamžiky snižují imunitu organismu. Snažit se být v klidu a pohodě, vychutnat si jídlo. A potom si myslím, že to lze nějakým slušným způsobem zvládnout."

Podle doporučení České gerontologické a geriatrické společnosti bychom také měli být se svými staršími rodiči a prarodiči v častém telefonickém kontaktu, pokud by se jim případně přitížilo, je dobré to zjistit co nejdřív.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.