Senioři, myslete víc na sebe! Ke zdravému stárnutí je nejdůležitější pohoda

1. prosinec 2017

Stáří bychom se neměli bát. MUDr. Božena Jurašková z Gerontometabolické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové byla hostem naší radioporadny. Téma: Zdravé stárnutí! Malnutrice, dehydratace, účinná a bezpečná farmakoterapie ve stáří.

Důležitá je PESTRÁ STRAVA - nebojte se vykročit ze stereoptypu a vyzkoušet něco nového.

Starší lidé často říkají, že už ani tolik jíst nepotřebují, že už jim moc nechutná a že už mají zmenšený žaludek. Proč? Vyšší věk s sebou nese větší pocit sytosti. Také tam není tolik pohybu a ostatních aktivit. Přesto je důležité držet si pravidelný režim a jíst zdravě.

Co je to ZDRAVĚ JÍST?
Nejvíce se tomuto pojmu blíží středomořský typ stravy. Ryby, ryby a zase ryby! Naučte se zařadit do jídelníčku ryby v různé úpravě (raději než třeba klasickou českou omáčku). Ideálně dvakrát až třikrát týdně. A k tomu OVOCE a ZELENINA.

02502817.jpeg

A když to nejde?
Někteří senioři nemůžou jíst všechny druhy ovoce a zeleniny kvůli potížím s chrupem. A nebo nechtějí - kvůli zažívacím potížím. Někdy už hůře funguje slinivka, což může způsobovat průjem po konzumaci zeleniny. V lékárně se ale dá koupit trávicí enzym, který může tyto problémy zmírnit. U zeleniny a luštěnin je také důležitá správná úprava.

Využijte toho, že v důchodu už je víc času. Jídlo si vychutnávejte, udělejte si z něj obřad podobně jako třeba Francouzi nebo Italové.

Jezte a choďte na návštěvy ráno a dopoledne
Nejvíce živin byste do sebe měli dostat ráno a dopoledne a směr k večeru už by jídla měla být odlehčená. Tři hodiny před spaním už nejíst. Tím se zamezuje i vzniku obezity. Využijte toho, že máte v důchodu víc času, a choďte na návštěvy ráno a dopoledne! S přáteli si můžete na něčem dobrém pochutnat a bude vám lépe, než kdybyste to samé snědli až pozdě odpoledne nebo večer.

02912776.jpeg

Naopak sníst navečer jablko i s jadřincem je výborné na cholesterol a jako prevence proti zácpě. Když už přijde návštěva večer, vhodné občerstvení je sýr, k tomu ořechy (nesolené, přírodní) a jablko.

Sklenička piva nebo červeného vína je povolena 
Červené víno obsahuje antioxidanty. Jenom pozor u některých léků, jako jsou například léky na ředění krve. Pokud je berete, připijte si na Vánoce opravdu jen symbolicky - sklenička vína stačí.

Střídejte kouhoutek a minerálku
Pokud budete pít jen vodu z kohoutku, může se objevit nedostatek minerálů, a zvláště sodík je velmi důležitý. Střídejte proto čistou vodu s minerální. A kolik toho vypít? Minimálně litr a půl denně.

03567925.jpeg

Neberte zbytečně příliš mnoho léků? Poraďte se s lékařem
S přibývajícím věkem většinou přibývá i léků. Jsou i lidé, kteří berou 10 až 15 léků denně, což je už hodně. Nebojte se požádat svého lékaře o redukci nebo optimalizaci. Může to udělat praktický lékař nebo geriatr nebo všeobecný internista.

U seniorů pozor na podvýživu
Kvalitní a vydatná strava je důležitá pro celkový zdravotní stav. Také v období před a po operačním zákroku, protože na celkovém stavu závisí průběh rekonvalescence.

Které vitamíny je důležité i ve vyšším věku doplňovat a jestli se vyplatí kupovat různé doplňky stravy - na klouby, oči, atd. (oblíbené jako vánoční dárky) - to si můžete poslechnout ve zvukovém záznamu radioporadny!

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio