Batist Medical Červený Kostelec brzy vyrobí až milion roušek měsíčně

25. březen 2020 10:28

Řada českých firem se v posledních týdnech zaměřila na výrobu ochranných pomůcek. Patří mezi ně i jeden z největších tuzemských výrobců zdravotnických pomůcek, Batist Medical Červený Kostelec. Tato společnost dřív roušky jen kompletovala z dílů dodaných ze zahraničí, teď je ale díky dvěma novým linkám vyrábí. 

„Máme závazné objednávky na deset milionů kusů roušek," říká majitel Batist Medical Tomáš Mertlík.

Čtěte také

Jednorázové roušky s nanovlákny začala společnost na první lince naplno vyrábět minulý týden, druhá linka je aktuálně v testovacím provozu.
„Zaučují se lidé, vytvářejí se bezpečnostní postupy, vychytávají se drobnosti technického rázu. A postupně najíždí cílová kapacita."

Už brzy tak Batist bude schopen vyrábět zhruba milion kusů roušek měsíčně, zdaleka to ale nebude stačit poptávce.
„Nyní ta poptávka je na milion kusů denně."

Batist Medical Červený Kostelec díky dvěma novým linkám brzy vyrobí až milion roušek měsíčně

Zatímco řada jiných firem tak omezuje výrobu, a nebo dokonce propouští zaměstnance, Batist jich čtyřicet nových přijal, další ještě podle ředitele divize výroby Zdeňka Havla shání.
„Očekáváme, že ještě rozjedeme další stanoviště. Připínání úchytů gumiček za uši. To znamená, že dalších 16 pracovníků sháníme. S tím, že potřebujeme mít další lidi ve funkcích seřizovač nebo údržbář."

Čtěte také

Sehnat nové lidi ochotné pracovat v nepřetržitých dvanáctihodinových směnách přitom prý není snadné. Tím spíš, že práce na lince je podle Zdeňka Havla vhodná především pro ženy.
„Jsou to hodně manuální činnosti, které jsou složité na výkon a zručnost. To by chlapi nezvládli. Muže budeme chtít především jako seřizovače a na další nějaké odborné činnosti. Když se neustále opakuje podobný výkon, na to zkrátka chlapi moc nejsou."

Zatímco nově rozjetá výroba roušek pomůže alespoň částečně pokrýt poptávku po tomhle zboží, s výrobou dalšího zdravotnického materiálu může být podle zástupců Batistu v příštích týdnech problém.

Jde například o jednorázové chirurgické sety a rukavice, nebo ochranné pláště používaných při operacích. Váznou totiž dodávky potřebného materiálu ze zahraničí.

Spustit audio

Související