Situace v Náchodě je v souvislosti s šířením koronaviru klidnější než na řadě jiných míst republiky

21. březen 2020

Město má dostatek roušek, na úřadě funguje většina odborů a znovu otevřena je i jedna školka. Radnice v Náchodě vybavila rouškami a respirátory nejen lékaře, ale i lékárníky, prodavačky v hypermarketech nebo obsluhu čerpacích stanic. 

Čtěte také

Starosta Náchoda Jan Birke z ČSSD říká, že město dokázalo odhadnout vývoj situace, zajistilo si dostatek ochranných prostředků dopředu a i proto se teď o své zásoby mohlo podělit s policisty, vojáky nebo celníky na nedalekých hranicích.

„Ti lidé byli naprosto nechráněni, včetně celní správy. Takže jsme armádě darovali 500 respirátorů, protože ti chlapi jsou v první linii. A dávali jsme policistům v první linii 300 roušek," popisuje Jan Birke, který zároveň poděkoval všem, kteří se na zásobení rouškami a respirátory podíleli.

Ochota pomáhat je vidět na každém kroku, říká starosta a připomněl příběh skupiny padesáti Ukrajinců, kteří se nedostali přes hranice dál do Polska. Lidé z Náchoda se o ně postarali, zajistili jim jídlo i provizorní ubytování do doby, než mohli odjet zpátky domů.

Distribuce ochranných pomůcek pro vybrané obory poskytovatelů zdravotních služeb

Ve městě také funguje telefonní infolinka, která pomáhá prostřednictvím dobrovolníků například místním seniorům.
„Lidé mají zájem o nějaké nákupy potravin a léků. Máme 15 dobrovolníků a máme zřízenou linku, která je 491 405 438, včetně e-mailové komunikace. Doba objednávky je pondělí až pátek od 8:00 do 10:00 hodin. A donáška nákupu je od pondělí do pátku od 11:00 do 14:00 hodin."

Čtěte také

Stejně jako další města i Náchod musel omezit provoz úřadu, přesto je i dál možné většinu úředních záležitostí vyřídit, vysvětluje Jan Birke.
„My jsme úřad utáhli tak, že máme otevřeno pouze v pondělí a ve středu od 14:00 do 17:00 hodin. Jedou zhruba čtyři nejdůležitější odbory, což jsou občanské průkazy, řidičské průkazy, cestovní pasy a registr vozidel."

Možné je vyřídit i stavební povolení nebo některé záležitosti související s životním prostředí. Město Náchod také znovu otevřelo jednu školku pro děti lékařů, policistů nebo záchranářů.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.