Hranice v Královéhradeckém kraji hlídají teď také vojáci, konkrétně chrudimští výsadkáři

19. březen 2020

Na hranicích v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru hlídkují i vojáci. V Královéhradeckém kraji je konkrétně několik desítek chrudimských výsadkářů. 

Společně s policisty a celníky dohlíží například na to, aby se přes hranice dostali jen ti, kteří mají výjimku. Kromě kamionů třeba lidé, kteří jezdí z Polska do českého příhraničí za prací.

Zástupce velitele 43. výsadkového praporu v Chrudimi Jiří Jun odpovídá na otázky reportéra Ondřeje Vaňury.

Stojíme na česko-polské hranici v Náchodě. Právě tady působí také chrudimští výsadkáři. Co přesně tady dělají?

„Úkolem našich vojáků zde v Náchodě, stejně jako na dalších hraničních přechodech a místech, ať už na přilehlých hraničních přechodech v okrese Rychnově nad Kněžnou, v okrese Trutnov, a pak dále ještě v Pardubickém kraji v Králíkách, je podpora Policie České republiky."

Kdybychom byli konkrétnější, jak taková podpora a kontrola vypadá. Protože vojáci jsou tu společně s Celní správou i Policií České republiky. Na co vše se kontroly zaměřují?

„Vojáci jsou zde ve smíšených hlídkách společně s příslušníky policie na státní hranici. Dále působí také na takzvané "zelené hranici", kde provádí mobilní obchůzky nebo objížďky."

Zjednodušeně řečeno jsou tedy vojáci jakousi prodlouženou rukou policie. Mají stejnou pravomoc jako příslušníci policie. Na rukávech mají také pásky s nápisem Policie ČR.

Čtěte také

„Ano, je to přesně tak. Teď jsem se vrátil z hraničního přechodu u Rychnova nad Kněžnou a tam právě hlídky, které kopírují zelenou státní hranici, jak říkáte, mají stejnou pravomoc jako policie."

„Před každou směnou jsou naši vojáci poučováni ze strany policie, co mohou a co už nemohou. A hlavně na oné zelené hranici, kde se pohybují bez přítomnosti policie, je nejzásadnější, aby takové poučení měli."

Zaznamenali jste za ty první dny nějaké komplikace?

„Ne, co mám informace, tak k žádným problémům nebo nesrovnalostem nedocházelo."

Situace na hraničním přechodu Náchod - Běloves

Kolik mužů je celkově v Královéhradeckém kraji nasazeno?

„Tady v Náchodě je to kolem 70 osob. Na Trutnovsku kolem 40 lidí a na Rychnovsku kolem 30 mužů."

V Náchodě jste museli začít pracovat bez ochranných pomůcek. Pak se i díky pomoci náchodské radnice situace změnila.

Čtěte také

„Naši vojáci jsou standardně vybaveni ochrannými prostředky, které by samozřejmě využili pouze v případě, že by přišli do kontaktu s osobou prokazatelně nakaženou. Nicméně máte pravdu v tom, že byli bez roušek a respirátorů."

„I pomocí starosty Náchoda se podařilo pro náš prapor jako dar získat 500 respirátorů. Takže v současné době jsou všichni příslušníci nasazení na státních hranicích v Královéhradeckém i Pardubickém kraji vybaveni těmito prostředky," dodává zástupce velitele 43. výsadkového praporu v Chrudimi Jiří Jun.

Jeho muži by nejen tady v Náchodě měli být k dispozici podle aktuálních plánů nejméně do 25. března.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.