V Trutnově už padly první pokuty za nenošení roušek. Strážníci zvyšují kontroly tohoto nařízení

24. březen 2020 09:43

Trutnovští strážníci zvyšují pokuty za nenošení roušek. Hříšníkům můžou udělit postih až 10 tisíc korun. Ve správním řízením může být ještě větší. Členové městské policie se zaměřují hlavně na místa, kde se vyskytuje větší počet lidí. Kontrolují ale i odlehlejší části města. V terénu s nimi byla i reportérka Kateřina Kohoutová.

„Obsluha kamerového systému hlásí z autobusového nádraží, že tam lidé přijdou, sednou si, sundají si roušky a kouří. Jednak se tam nesmí kouřit a nedbají ani na povinnost mít na veřejných místech na obličeji roušku," popisuje situaci na autobusovém terminálu velitel Městské policie Radek Svoboda.

Čtěte také

Hlídka strážníků nasedá hned do auta a míří na nádraží.

„Až si zakouříte, tak si to ihned nasaďte. A když budete kouřit, tak v žádném případě nesmí být vedle vás žádný hlouček lidí," kárá městská policistka Miluše Třebešková muže čekajícího na autobus. Ten cigaretu odkládá a nasazuje si roušku.

Hlídka pokračuje v kontrole centru města. Zastavuje na pěší zóně. Mezi lidmi jde žena, opět bez roušky a opět kouří.
„Dobrý den. Paní, myslíte, že je nutné kouřit a jít bez roušky? Roušku máte kde nebo co nosíte přes ústa? Musíte si to dát přes ústa a přes nos a bez roušky chodit nebudete. Když si budete chtít zakouřit, tak někde stranou."

Žena má kolem krku jakousi šálu, strážníci ji vyzývají, aby si ji okamžitě nandala přes ústa a nos.

V Trutnově už padly první pokuty za nenošení roušek. Strážníci zvyšují kontroly tohoto nařízení

Během následující hodiny potkáváme ještě další dvě osoby bez roušky. Podle strážníků se ale oproti minulým dnům situace zlepšila.
„Setkali jsme se s pánem, který nám vysvětloval, že ani tričko si přes pusu nedá, protože tričko stojí přes 500 korun a ničit si ho nebude. Teď si myslím, že je to už o hodně lepší."

Čtěte také

Městská policie projíždí město celý den, zaměřuje se hlavně na místa, kde je koncentrace vyšší.
„Kolem obchodních center, vlakové a autobusové nádraží, sídliště a dětská hřiště."

„Většinou se nám lidé začali shlukovat u okének restauračních zařízení. Popíjeli pivo a u toho neměli nasazené roušky."

Právě tito jedinci se podle velitele strážníků nechovali zrovna ukázkově. Zatím padaly pokuty ve výši od 3 do 5 tisíc korun. Teď budou mnohem vyšší.
„Budeme přistupovat k razantnějšímu kroku, jako jsou pokuty v horní hranici, tedy do 10 tisíc korun. Popřípadě oznámení správnímu orgánu, kterým je v totmo případě krajská hygienická stanice."

Tam můžou být pokuty ve správním řízení mnohem vyšší.

Spustit audio

Související