V Červeném Kostelci na Náchodsku rozdávají zdarma obyvatelům města roušky s nanovlákny

20. březen 2020 09:34

Každý z více než osmi tisíc obyvatel Červeného Kostelce má nárok na roušku zdarma. Radnice se na tom domluvila se zástupci firmy, která roušky s nanovlákny vyrábí. Zájem je velký, ochrannou pomůcku už díky téhle akci získala zhruba polovina obyvatel města.

„Tak jenom adresu. A jste tam dva." „A ještě mám od sousedů nafocený občanský průkaz."
Klasická konverzace mezi zaměstnancem města, který má výdej na starosti a zájemcem o roušku. Ten ji dostane ve chvíli, kdy prokáže trvalé bydliště v Červeném Kostelci.

Čtěte také

„Většinou berou občanky od babiček, sousedů a podobně. To nám vyhovuje, aby nepřišlo hodně lidí, ale ten jeden člověk vezme ochranné pomůcky pro co nejvíc lidí najednou," vysvětluje Tomáš Šimek, který jinak pracuje jako ředitel Městského kulturního střediska.

První den byl i tak zájem lidí obrovský, odnesli si tři tisíce roušek.

Podle strážníka Martina Suchánka to znamenalo komplikace.
„Bylo nutno, hlavně zpočátku, občany upozorňovat na to, aby dodržovali rozestupy. A v místě byla komplikovaná dopravní situace vzhledem k tomu, že se jedná o slepou ulici, kde navíc jezdí zásobování firmy, to znamená větší nákladní vozidla."

V Červeném Kostelci rozdávají zdarma obyvatelům města roušky s nanovlákny

Druhý den se situace zklidnila. U výdejního okna se fronta až na výjimky netvořila, zájemci většinou odcházeli po několika minutách.

S nápadem daru obyvatelům města přišel generální ředitel společnosti vyrábějící roušky Tomáš Mertlík.
„Protože jsme místní firma a cítíme se jako místní patrioti."

Čtěte také

Společně se zdravotnickou obličejovou maskou s filtrem z nanovláken si lidé mohli vyzvednout i leták s návodem použití a dalšími informacemi.

Tou klíčovou je to, že jde o výrobek k jednorázovému použití. Třeba Jaroslav Slezák s tím počítá.
„Jsou prostě na jedno použití a člověk jich prostě potřebuje na týden víc. Takže jsem si domů sehnal látkové s nějakým tím nanofiltrem. A ten budu používat několikrát. Vždy to manželka vyvaří. A pak se to vyžehlí, aby se teplem vir úplně zničil."

V Červeném Kostelci rozdávají zdarma obyvatelům města roušky s nanovlákny

O roušky zdarma v Červeném Kostelci zatím projevilo zájem 4400 lidí, což je víc než polovina obyvatel města. Ti zbylí mohou přijít ještě dnes.

Spustit audio

Související