Jičín už přichystal návrh rozpočtu na příští rok. Do investičních akcí má jít přes 113 milionů

4. prosinec 2018 10:19

Vedení Jičína společně s ekonomickým odborem městského úřadu už připravilo návrh rozpočtu na rok 2019. Do investic má jít 113 milionů korun. Velkou částku představují i splátky a opravy komunikací. Zda bude rozpočet schválen nyní záleží na zastupitelích, kteří o jeho podobě budou hlasovat pět dní před Štědrým dnem. 

Zřícením hrozí krov nad jevištěm v Masarykově divadle v Jičíně. Musí se rychle opravit

Budova Masarykova divadla v Jičíně

Dřevěný krov nad jevištěm v jičínském Masarykově divadle je v havarijním stavu. Mohlo by hrozit jeho zřícení. Proto město začalo rychle jednat a situaci řešit. Jak a co se v divadle v následujících dnech bude dít?

Jičín připravuje rozpočet na příští rok. Je sestaven jako vyrovnaný, u celkových příjmů a výdajů figuruje částka téměř 443 milionů korun. Do investičních akcí by mělo jít přes 113 milionů.

„Přestavba bývalé VZP, zateplení DPS v ulici Přátelství, potom je tam výstavba hasičské zbrojnice. A samozřejmě napojení kanalizace Soudná - Sedličky," říká starosta Jan Malý z hnutí ANO a vyjmenovává investiční akce, do kterých půjde v příštím roce nejvíc peněz.

A dodává, že je také důležité napojit dvě mateřské školy, konkrétně U kina a v ulici Fügnerova na centrální zdroj tepla. Mezi zcela nové a zároveň akutní investice patří výměna tobogánu v aquacentru, který už dosluhuje. Náklady se budou pohybovat kolem 7 milionů korun.

Arkádové nádvoří Valdštejnského paláce v Jičíně

„Máme tam i splátku za venkovní hřiště a splátku na koupi Masarykova divadla," doplňuje Jan Malý. Dohromady 4,5 milionů korun.

Podle místostarosty Petra Hamáčka ze Sdružení pro Jičín, město chce usilovat o dotační tituly a to hlavně na opravy komunikací: „Ulici U Tržiště plus začneme s regenerací panelového sídliště a budeme žádat o dotaci na ulici Jaselskou. A také musíme projektovat."

Místostarosta Jan Jiřička z Volby pro město přišel ještě s připomínkou, že je potřeba investovat do vývoje tzv. satelitů: „Protože mne osadní výbory upozorňují, že tady máme chodník, který je zapotřebí obnovit, nebo máme ulici, která je ve špatném stavu. Nebo máme připraven takový a takový projekt."

Jičínští zastupitelé budou o rozpočtu rozhodovat při veřejném zasedání 19. prosince.

Spustit audio

Související