Létající Čestmír hledá v Hradci Králové místa, kde je největší horko. Vše zapisuje do digitální mapy

25. červenec 2024 08:32

Nad Hradcem Králové mohou lidé v těchto dnech zahlédnout dron. Létá víc než 100 metrů nad zemí a termovizním objektivem mapuje městskou památkovou rezervaci a radnice tak získává podrobný přehled o tom, která místa se v létě zahřívají nejvíc. Výsledky měření poslouží například jako podklad pro chystanou revitalizaci Velkého náměstí. 

Čtěte také

„Radnice chce revitalizovat náměstí, chce z toho udělat místo pro komunitní setkávání, aby ten prostor byl více využívaný. Já chci vlastně zjistit ten počáteční stav, jak se náměstí chová teď, před tou samotnou rekonstrukcí,“ říká Pavel Struha, kterého zaměstnává hradecký magistrát.

Pracuje jako informatik a na starosti má geografické informační systémy. Z batohu vytahuje dron, který město pořídilo loni a říká mu Čestmír. Právě teď poslouží k tvorbě termální ortofotomapy městské památkové rezervace. „Doufám, že mí následovníci udělají to samé, termovizní mapu toho nově opraveného prostoru. Až tady budou zavlažovací prvky, mlhoviště a nové materiály, a nebudou tu auta.

Čestmír je panoramatický a má tři objektivy

Pojďme připomenout, že Čestmír je panoramatický a má tři objektivy. „Jeden je normální měřičský, ten druhý je se zoomem a třetí je termovizní. Já tu termovizní mapu dělám na několikrát. Ráno, dopoledne, v poledne, odpoledne a večer. Večer mě to zajímá z hlediska teplotní setrvačnosti materiálu, to znamená, jak se to náměstí chová, až zapadne slunce."

Termální ortofotomapa městské památkové rezervace v Hradci Králové

„Celý projekt je připravený v kanceláři a já to tady jen spustím a potom už se budu jen koukat, jak dron půl hodiny vyšívá oblohu," usmívá se Pavel Struha.

Čtěte také

Za několik desítek minut ve více než stometrové výšce pořídil Čestmír zhruba tisícovku snímků. Teď se pomalu vrací zpátky na zem a my se přesouváme do kanceláře v budově magistrátu, abychom si podrobně prohlédli, co přesně dron zjistil.

„Ten prostor sálá čím dál tím více. V podstatě večer, kdy lidé jdou za zábavou, ten veřejný prostor využívají více než přes den, tak se k nim chová více nepřátelsky než kdy jindy."

Můžeme říct konkrétní číslo? Ve chvíli, kdy teplota vzduchu měla při našem měření 31 stupňů Celsia ve stínu, jak je na tom ono podloží? „Dostáváme se k teplotám, které jsou většinou o 10, někdy až 15 stupňů vyšší. Tento stav už se nezvyšuje, ale trvá. Já si myslím, že se to bude snižovat až začnou chladnější rána. Ale to tam ještě musím vyběhnout a změřit."

Nový plán na proměnu Velkého náměstí představila královéhradecká radnice lidem v únoru. Mnoho let chystaná rekonstrukce by mohla začít v roce 2027. S ochlazováním prostoru by v budoucnu mohl pomoci třeba systém zasakování vody, stromové aleje nebo různé vodní prvky.

Spustit audio

Související