Nedaleko centra Jičína vyroste nová obytná čtvrt. Radnice chce zachovat jednotný ráz celé lokality

16. září 2020

Jičín má hotovou projektovou dokumentaci k vybudování infrastruktury v lokalitě Kasárna. Tam mají vyrůst rodinné a bytové domy. Město vybuduje potřebné zázemí a poté nabídne pozemky k prodeji. První zájemci by tam mohli začít stavět za dva roky. Budou ale muset dodržet určitá pravidla.

Tyto pozemky získal Jičín od Armády České republiky v roce 1998. Od té doby trvá snaha vytvořit tam novou bytovou čtvrť.

Čtěte také

„V té lokalitě po odstranění vojenských kasárenských budov je nyní volný prostor, který se v podstatě nachází v centru města," popisuje mluvčí jičínské radnice Jan Jireš, jak teď vypadá lokalita Kasárna.

Už v polovině příštího roku by se podle tajemníka Petra Bareše mohlo začít s výstavbou kompletní infrastruktury.
„Měli bychom mít do konce letošního roku veškará stavební povolení. Potom nás čeká výběrové řízení na dodavatele infrasktruktury. To předpokládáme, že bude trvat zhruba půl roku."

Na Valdštejnově náměstí v Jičíně se nachází unikátní soubor historických domů. Má obdélníkový tvar a vévodí mu renesanční Valdická brána, zámek a chrám sv. Jakuba Většího

Vyrůst by tam mělo 52 rodinných domů a 17 obytných domů.
„Je to připraveno tak, aby byly pozemky pro rodinné domy prodávány jedné fyzické osobě jeden pozemek. Samospráva se obává, aby nedocházelo ke skupování těchto pozemků."

Čtěte také

Jičínská radnice chce zachovat jednotný ráz celé lokality. Lidé nebudou mít možnost postavit jakýkoli dům, ale budou si ho muset vybrat z připraveného katalogu.

„Který říká, jak by domy měly přibližně vypadat a stanovuje určité prvky. Je to samozřejmě trochu omezující, ale na druhou stranu je to z toho důvodu, aby byl stanoven nějaký jednotící ráz této čtvrti, která bude skutečně v těsném sousedství navazovat na Čeřovku, což je slavná zástavba daná architektem Čeňkem Musilem," vysvětluje mluvčí Jan Jireš.

Výstavba infrastruktury na přibližně 9 hektarů velkém pozemku má přijít zhruba na 200 milionů korun. Financování má být zajištěno úvěrem.

„Část peněz by měla být kompenzována prodejem těchto pozemků. A část bude financována úvěrem. Alespoň takto je to zatím uvažováno. Musí to rozhodnout ve středu zastupitelstvo města," dodává tajemník Petr Bareš.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.