Jičín přestal používat na likvidaci plevele chemické přípravky s glyfosátem. Čím je chce nahradit?

19. červenec 2020 08:45

Jičín už nepoužívá chemické přípravky s glyfosátem. Město chce najít ekologičtější způsob likvidace plevele. Pracovníci technických služeb teď zkouší dvě nové alternativy. Jsou ale časově náročnější i dražší.

„Prostředek Roundup byl používán lokálně pro ošetřování plevele ve spárách na chodnících při zámkové dlažbě," říká mluvčí jičínské radnice Jan Jireš, ale to už je teď minulostí.

Čtěte také

„V současné době nebude používán. Je to chemický přípravek, který může ovlivňovat životní prostředí," vysvětluje místostarosta Jan Jiřička z Volby pro město.

Právě ochrana životního prostředí vedla představitele radnice k tomu, začít plevel likvidovat jiným způsobem. Testuje zatím dva. Sežeh plamenem a horkou párou.

„To je prostě sada hořáků a samozřejmě i hořák samostatný. Je tam třiatřicetikilová lahev na propan-butan. A s hořícími hořáky se buď pojíždí nebo obsluha namíří hořák přímo na trs plevele a sežehne ho," popisuje Jan Jiřička způsob likvidace plevele sežehem, který je prý účinnější než párou.

Testování technologií, které mají v Hradci Králové nahradit při likvidování plevele herbicidy

Problém je v tom, že plamen prý plevel nezničí kompletně, v zemi zůstávají kořeny, a proto je potřeba zasahovat častěji. Navíc je tento způsob pro pracovníky technických služeb náročnější. Je zapotřebí více lidí i více síly.

Čtěte také

„Protože ten přístroj je tažen a má nějakou váhu. Manipulace s ním je složitější, protože jen vlastní nádoba na plyn váží padesát kilogramů," upřesňuje Jan Jiřička.

Pokud se nebude dařit plevel novými způsoby ničit, chce Jičín na některých místech použít jiný typ přípravku na bázi glyfosátu.

„Pokud by došlo k nějaké kritické situaci v zámkové dlažbě chodníků, tak bude používána ekologická varianta přípravku Roundup, která má status větší šetrnosti k životnímu prostředí ," doplňuje za jičínskou radnici mluvčí Jan Jireš.

Spustit audio

Související