Ze zážitkového Valdštejnova muzea v Jičíně si odnesete vlastnoručně vyraženou vojevůdcovu minci

12. červenec 2020 10:16

Novinkou letošní turistické sezóny a cestovního ruchu na Jičínsku je Valdštejnovo muzeum s originálně vybavenou mincmistrovskou dílnou. Odkazuje k dějinné etapě v letech 1626 až 1634, kdy vévoda Albrecht z Valdštejna v Jičíně razil své mince. 

Do nových muzejních prostor, kde jsou i dvě funkční repliky mincovních strojů, v dnes už historickém domě čp. 114 na Valdštejnově náměstí se za spoluautorem expozice a průvodcem Tomášem Frýbou zastavila redaktorka Vlaďka Wildová.

Čtěte také

Zážitkové muzeum, které představuje i dominantní rysy povahy Albrechta z Valdštejna, připomíná mimo jiné i vévodův zájem o astrologii.

V přízemí je mincovna se dvěma replikami mincovních strojů, v prvním patře by od druhé poloviny prázdnin měla být k vidění i pokladnice s ukázkami mincí, které se za Valdštejna v Jičíně razily.

Návštěvníci se také mohou v prvním patře na dvou vedutách seznámit patrně s nejstarším vyobrazením podoby města Jičína před požárem a přímo při požáru (v roce 1681), prohlédnout si dva legendární horoskopy pro Valdštejna – Keplerův a tzv. Kopidlenský.

Tomáš Frýba představuje návštěvníkům veduty, které jsou jedinými dochovanými vyobrazeními Jičína z počátku 17. století

Pozdravit se mohou i se samotným vévodou, který ve své pozici na chůdách symbolizuje svůj životní postoj. Jak říká průvodce: „Vévoda se na příchozí dívá svrchu, je velmi nad věcí a má všechno správně pod dohledem.“

Nad hlavou má fragmenty původní vzácné stropní výmalby náhodně objevené při rekonstrukci.

Valdštejnovo muzeum s mincovnou v Jičíně

Zájemci o architekturu Jičínska z doby Albrechta z Valdštejna se mohou podívat na dokumentární film, který přibližuje i další velkorysé vévodovy stavební plány, které se nepodařilo uskutečnit.

Vadštejnův orloj i pokladnice s originálními mincemi

Plány mají i zřizovatelé Valdštejnova muzea. V závěru prázdnin otevřou slibovanou pokladnici s nejrozsáhlejší sbírkou originálů mincí z doby Albrechta z Valdštejna, která v současnosti existuje.

Čtěte také

„V příštím roce chceme zpřístupnit další muzejní patro a rozšířit mincovnu a muzeum o expozici období třicetileté války a k popravě 27 českých pánů na Staroměstském náměstí. Do konce letošních prázdnin by se návštěvníci na nádvoří s kavárnou měli dočkat Valdštejnova orloje,“ slibuje Tomáš Frýba.

Stylizované lví tlapy a lví masky, které odkazují k erbu rodu Valdštejnů, jsou v muzeu nepřehlédnutelné. Zdobí i nádvoří určené k občerstvujícímu posezení a k hudebním, divadelním a jiným kulturním zastavením.

Valdštejnovo muzeum s mincovnou je v Jičíně otevřené denně od 9 hodin, minimálně do 17 hodin (v případě zájmu i do 18 hodin).

Při prázdninových tzv. Prodloužených víkendech - v pátek a v sobotu - mohou návštěvníci do Valdštejnova muzea přicházet až do 22 hodin, kdy jsou připravené mimořádné večerní prohlídky.

Spustit audio

Související