Mladý tým jičínského „Íčka“ se těší na návštěvníky v nových prostorách: Budou nás mít víc na očích

11. březen 2021

Městské informační centrum v Jičíně se stěhuje z arkádového nádvoří do zrekonstruovaných prostor v zámeckém podloubí na Valdštejnově náměstí. Vrací se tak zpátky na místo, které bylo nutné před několika lety kvůli havarijnímu stavu uzavřít.

Po zahájení stěhování se tam s vedoucí jičínského Íčka Radkou Tobolkovou sešla Vlaďka Wildová.

Čtěte také

Se stěhováním v jičínském íčku začali ve čtvrtek 4. března a počítají s tím, že až situace dovolí, přivítají návštěvníky „jak se patří“.

„Skladovací prostory propojené se zázemím pro zaměstnance je tady menší, proto využijeme i sklady, které mají jičínská kulturní zařízení na jiném místě. Máme tady dvojí vstup. Jeden je uzpůsobený jako bezbariérový vchod. Otevírá se automaticky, je tedy vhodný pro vozíčkáře, i pro maminky s kočárkem,“ informuje Radka Tobolková.

Moderní technologie posunou služby zase o kus dál

U centrálního pultu visí velká dotyková obrazovka, která bude v první řadě sloužit jako mapa. Jsou v ní stažené mapové podklady pro město, pro Český ráj, pro celou republiku. Zaměstnanci Íčka se už tedy nebudou muset spoléhat jen na papírové mapy, tzv. trhačky, ale nahradí je několika kliknutími, vysvětlí turistovi cestu a přitom budou šetřit papírem.

Kromě dotykové televize může návštěvníky do regionálního děje vtáhnout dataprojektor. Ve staronových zámeckých prostorách v podloubí Valdštejnova náměstí mají i dětský koutek s hravou dřevěnou jičínskou scenérií a postavičkami od výtvarníků Lhotákových.

Samozřejmou součástí je veřejný internet v podobě tzv. počítačového kiosku, který je vychytanější než zařízení v předchozích provizorních prostorách.

Hlavním vchodem se teď dá projít přímo i do galerie Rumcajsův svět Radka Pilaře. Dosud se tam vstupovalo z arkádového nádvoří.

Čtěte také

„Teď bude možné jít do galerie kdykoliv v době, kdy bude íčko otevřené. Jindy, třeba v zimě, v neděli, se tam lidé dostanou přímo z muzejního nádvoří,“ popisuje Radka Tobolková, která je s vybavením centra spokojená.

Jak ale s úsměvem dodává, při plánování přece jen chybělo ženské oko: „Našli jsme pár věcí, které je ještě potřeba dotáhnout, na tom teď pracujeme, není to nic zásadního. Zároveň bychom chtěli veřejnost poprosit o trpělivost, protože si na tyto prostory musíme zvyknout, stejně jako na modernější technologii. Věřím, že když třeba otevřeme v dubnu, budeme na to mít ještě nějaký čas než se rozjede ta pravá turistická sezóna.“

Zaměstnanci Městského informačního centra v Jičíně budou po přestěhování připraveni otevřít „v novém“ už kolem 20. března, záleží na aktuálních vládních opatřeních v době pandemie.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka