Přestavba školy Husova v Jičíně se prodražuje. Město muselo už počtvrté schválit navýšení peněz

18. prosinec 2020 08:40

Přestavba jičínské základní školy v Husově ulici bude dražší, než se původně očekávalo. A to nejméně o 2 miliony korun. Důvodem je nefunkční kanalizace, kterou bylo potřeba předělat, havarijní stav střechy a komplikovaná přestavba šachty pro výtah. Školní jídelna je stále mimo provoz. 

„Teď tam dáváme šroubky a tohle mačkáme. Umisťujeme vodítka, šachta je vysoká asi 24 metrů," vysvětluje řemeslník Pavel Doležal, který s kolegy pracuje na zvětšení výtahové šachty.
„Počítám, že nám to zabere ještě tak měsíc. Je to dost náročná práce."

Čtěte také

Vzhledem ke stáří budovy přišly nečekané komplikace, které práce zbrzdily.

„Stávající šachta se musela hodně upravovat, nebyla souměrná. To znamená vyzdívání šachty, někde odbourávání. Celková příprava šachty byla pro výtaháře velmi náročnou a komplikovanou prací," říká ředitel školy Roman Mareš.

Vedení školy počítalo s tím, že žáci se tady budou stravovat už v říjnu, jenže práce to neumožnily.

„S firmou intenzivně jednáme. Vypadá to, že v lednu by snad mohla být otevřena a měla by začít poskytovat služby," doufá místostarosta Petr Hamáček ze sdružení Pro Jičín.

Přestavba jičínské základní školy v Husově ulici bude dražší, než se původně očekávalo

A dodává, že vedení města schválilo už čtvrtý dodatek smlouvy, který cenu navýšil a určitě prý nejde o poslední peníze navíc.
„Budu optimistou, ale jak stavba ukazuje, tak skutečně se objeví vždy nějaké překvapení, které dokáže přibrzdit samotnou realizaci."

Nemilé překvapení přišlo, když dělníci odkryli střechu

„Stávající střešní konstrukce byla nevyhovující. To byl další problém, který maličko přibrzdil stavbu. Stará trouchnivějící střešní konstrukce musela být odstraněna a byla nahrazena novou konstrukcí. Došlo ke zpevnění pláště."

Čtěte také

V podkroví už vyrůstají tři nové učebny a menší zázemí pro učitele.

Dráž přišla také přestavba dvora a vybudování parkovacích míst.
„Po odkrytí povrchu a realizaci sond bylo zjištěno, že prostě kanalizaci bude skutečně zapotřebí obnovit, některé části přeložit a nahradit novou. To bylo další zdržení, které znamenalo prodloužení stavby," dodává ředitel školy.

Veškeré práce by měly skončit v srpnu příštího roku.

Spustit audio

Související