Police nad Metují propojuje úžasnou krajinu se srdečností obyvatel, říká starosta města Jiří Škop

25. leden 2023

Zavedeme vás do Police nad Metují, krásného, půvabného města na Náchodsku. V létě se tam jezdí hodně na kole, protože okolí Police je jako stvořené pro cyklistiku. Nedaleko jsou Broumovské stěny, takže se tam daří i horolezectví. A přímo v centru Police nad Metují se už více než 100 let vyrábí světoznámá stavebnice Merkur.

Provázela stavebnice Merkur také dětství nového starosty Police nad Metují, Jiřího Škopa z ODS?
Samozřejmě. Jako kluk jsem si hrál s Merkurem, měli jsme doma poměrně velkou, modelovou železnici, takže s bratranci jsme stavěli nejrůznější mosty z Merkuru.

Vy pocházíte přímo z Police nad Metují?
Ano, jsem rodák z Police. Byť jsem se samozřejmě narodil v Broumově, protože v Polici nebyla porodnice.

Co jste dělal v životě profesně?
Toho bylo hodně. Ale od roku 1998 jsem pracoval na stavebním úřadě v Polici nad Metují. Odtud už pak ke kariéře místního politika nebylo tak daleko.

Chtěli bychom zabránit vylidňování města. Trvale nám klesá počet obyvatel a to chceme zastavit. Budeme se věnovat bytové výstavbě.
Jiří Škop, starosta Police nad Metují

Co vás motivovalo k tomu, jít před lety do komunální politiky?
Myslím, že to byl rok 2006 a tenkrát projev pana Paroubka po parlamentních volbách. Tam jsem se rozhodl, že už nechci nečinně přihlížet. To jsem se naštval občansky a vstoupil do Občanské demokratické strany, kde jsem dodnes.

Čtěte také

Jak u vás dopadly podzimní komunální volby, ze kterých jste vzešel jako nový starosta?
U nás volby dopadly v podstatě takovou remízou. Já jsem nepatrně vyhrál na hlasy, jak se říká, a druhá strana bývalého pana starosty vyhrála na mandáty, o jeden mandát byla silnější než my. Takže povolební vyjednávání nebyla úplně jednoduchá a táhla se týdny a nikam nevedla. A tak jsme poměrně punkově, jak se říká dnes mezi mládeží, předstoupili před zastupitele na ustavujícím zastupitelstvu a nechali jsme v tajné volbě vyzkoušet, jestli bude zvolen starosta. A pak se uvidí. Vidělo se a bylo to poměrně náročné období, které jsme si tím vyvolali.

Čtěte také

Jak to vnímáte vy osobně, že jste se stal starostou? Je to pro vás výzva?
Člověk jde do voleb s tím, že usiluje o post starosty. A zkušenosti, které za ta léta mám, bych rád prodal právě v této pozici. Tedy jsem za to rád a moc si vážím toho, že jsem důvěru dostal. Do budoucna máme těch výzev před sebou hodně, měli jsme poměrně pestrý volební program, abychom oslovili široké spektrum voličů a ukázali jim, že víme, kam Polici směřovat. Tedy teď je před námi spousta úkolů. Břímě odpovědnosti se určitě pojí s tímto postem, tak to má každý starosta.

Vy jste vyrůstal v Polici nad Metují, jste tam celý život. Jak se v tomto městě žije?
Myslím si, že krásně. Je to místo, které propojuje krajinu se srdečností místních obyvatel. Díky bohatému spolkovému životu je opravdu Police nad Metují takový svéráz onoho regionu. Komunita je tam spjatá, různě prorostlá, protože občané nejsou vždy jen v jednom spolku, ale třeba ve dvou či třech. Vzájemně se to prolíná a propojuje. A to mě baví. Sám jsem divadelník, sokol, také horolezec. Tedy jdu příkladem v onom propojování ve spolcích.

Čtěte také

Určitě bych ještě za kulturu vyzdvihnul váš orchestr PSO, tedy Police Symphony Orchestra, který zná snad už každý.
Ano. To je asi nejvýrazněji viditelný spolek z našeho města. Nedávno měl tady v Hradci Králové ve filharmonii dvě vyprodaná vystoupení, byl jsem úplně dojat a v emocích, když jsem tam seděl. Ale máme i výrazný divadelní spolek Kollár, takže kultuře se u nás daří. Divadelně aktivní jsem byl asi do roku 2012 a velice mě to bavilo.

Jak byste Polici nad Metují představil někomu, kdo vás ještě nikdy nebyl?
Police je malebné městečko s krásným náměstím, Je položené v takzvaném dně Polické křídové pánve, takže nám tam v podstatě uprostřed náměstí vyvěrá pitná voda z artézského pramenu Julinka. Tedy i na tu vodu bych vás pozval, má kvalitu kojenecké vody. Dá se normálně pít a je to taková zajímavost, o které ne každý ví. Kromě samozřejmě nádherných skal a přírody kolem.

Čtěte také

Jaké jsou vaše hlavní priority ve čtyřletém volebním období?
Šli jsme do voleb s vizí, abychom zabránili vylidňování města. Trvale nám klesá počet obyvatel a chceme to aspoň zastavit. Tedy chceme se věnovat bytové výstavbě, v letošním roce chceme zasíťovat 16 parcel pro výstavbu rodinných domků. A chceme se ještě zaměřit i na kulturu a společenský život ve městě. Aby nám mladí neodcházeli, aby u nás i oni cítili dobře a měli tam svoji zábavu. Máme kino, díky technice, kterou jsme před lety zakoupili, jsme schopni promítat filmy české výroby a diváky to má.

Napadají mě i Pellyho domy, takové kulturní a společenské centrum.
Přesně tak. Pellyho domy, tam je také informační centrum a velký společenský sál, který slouží převážně pro plesy a další společenské akce. Máme vizi připojit i nějaké koncerty, aby se tento sál ještě více využíval.

Čtěte také

Co vás naopak trápí? Slyšel jsem, že od nového roku nemáte dětského lékaře.
Je to tak. Skončila paní doktorka Výravská, takže pro Polici a nejbližší okolí je to velký problém. Rodiče dětí museli shánět lékaře v jiných městech. Samozřejmě se na tom snažíme pracovat, jsme ve spojení se starosty okolních obcí, máme teď jednání u hejtmana kraje. Snažíme se hledat možná řešení. Ta krátkodobá víceméně nejsou, ale ve středním a dlouhodobém horizontu snad ano. A samozřejmě velkou bolestí v periferních oblastech republiky je i stomatologická péče. Zubaře zatím máme, ale někteří brzy půjdou do důchodu, a za ně zatím není náhrada. Obtížně se hledá.

Jak rád relaxujete? Jdete do přírody?
Tak v horolezectví jsem už spíše pasivní, na lano se přivážu párkrát za rok. Ale už i jen procházka do skal, připomenutí si těch míst, mě baví a vedu k tomu i své děti. Aby si lásku k regionu v sobě také vytvořily. A myslím, že už se to projevuje, protože když se zeptám v neděli, kam půjdeme ven, tak říkají do skal. A je jim jedno, do kterých. Prostě mají to tam rády.

A vaše nejoblíbenější skály?
Mojí srdcovkou je Ostaš. Teď v uvozovkách krásně odtěžený po kůrovcové kalamitě, která tam bohužel proběhla. Ale pro turisty a horolezce to otvírá nový pohled na skály. Všechny zvu, přijeďte se podívat, kdo jste na Ostaši byli před 20 lety, teď získáte úplně jiný zážitek. Budete koukat.

Pozval vás nový starosta Police nad Metují Jiří Škop. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související