Se starými řemesly našich předků vás seznámí členky Cechu panen rukodělných z Police nad Metují

21. červenec 2021 08:48

Naučit se staré řemeslo není zase tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Často za tím stojí celoživotní úsilí, především ale láska a úcta ke starým tradicím a našim předkům. 

Vyprávět o tom mohou třeba členky Cechu panen rukodělných z Police nad Metují, které se už několik let pravidelně scházejí a společně tvoří. O prázdninách svůj um navíc ukazují i veřejnosti.

Čtěte také

Naučit se staré řemeslo není jen tak. Jiřina Hejnová je milovnicí starých řemesel. A právě na kolíky navléká přízi. Co se tu vyrábí?
„Jsou koberečky vyráběné starou technikou. Tak se zužitkovávaly kousky látek. Staré cíchy, které se nastříhaly, lidé využili třeba i starou vlnu, kdy se dají tři vlákna na tomto kolíkovém stavu dokáží zužitkovat."

Eva Šustková tady rozmotává přízi. Starým řemeslům už se také věnuje poměrně velkou část svého života.
„Zejména se věnuji šití, protože v pletení zvládnu tak maximálně ponožky. Jinak na Jiřinu nemám."

Se starými řemesly našich předků vás seznámí členky Cechu panen rukodělných z Police nad Metují

Co pro ni znamenají stará řemesla a odkaz našich předků?
„Mám ráda staré věci, takže stará řemesla k tomu patří. Člověk si něco pamatuje, jak to například dříve dělala moje babička. Ale seznámí se tu také s dalšími technikami."

Čtěte také

Ozval se zvuk pletacího stroje. Dá se takové pletení už považovat za staré řemeslo?
„Budou to 70. léta minulého století. Jsou do toho už zapletené vzpomínky na babičku, maminku i tetu. Protože tenkrát to byla veliká móda. Tedy úplně staré řemeslo to není, ale ve své době to bylo něco nového. Protože do té doby se pletlo pouze na jehlicích. A tohle šlo daleko rychleji."

„Funguje to jednoduše. Přízi dáte přes jehly, přejedete a řádek je hotový."

Čtěte také

„Lásku k tradičním řemeslům jsem získala v dětství. Protože za babiččiným stavením, v té další chalupě, žil pán, který měl tkalcovský stav. A já jsem tam jako děcko ráda chodila, moc se mi to líbilo," dodává s úsměvem další členka Cechu panen rukodělných z Police nad Metují Danka Švecová.

S uměním starých řemesel se budou návštěvníci setkávat po celé prázdniny na mnoha místech našeho kraje. V Dřevěnce v Polici nad Metují to bude například každou středu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související