Muzeum stavebnice Merkur v novém, atraktivním kabátě. Po desítkách let mění všechny své expozice

14. květen 2021 08:49

Muzeum stavebnice Merkur v Polici nad Metují přivítá v novém kabátě první letošní návštěvníky. Řemeslníci dodělávají novou podobu interiérů, modely z legendární stavebnice jsou jinak uspořádané a lidé se mohou těšit i na několik novinek. 

Prapodivné zvuky se teď ozývají v interiéru Muzea Merkur v Polici nad Metují. Radko Kříž dohlíží na veškeré práce.

Čtěte také

„Probíhá kompletní renovace muzea. V první fázi jsme připravili novou recepci, dál jsme oživili a provzdušnili celou expozici. Máme tady hernu pro děti a připravujeme expozici ve sklepních prostorách."

Radek Jelínek vás vede do suterénu. Ocitli jsme se ve sklípku s klenutým stropem, v historické části budovy. A uprostřed stojí stroj z Merkuru.

„V historickém sklepě budovy muzea jsme připravili novou expozici zaměřenou na důlní techniku. Představuje se tady Důl Jindřich, vysoká pec a důlní rypadlo."

Muzeum stavebnice Merkur v Polici nad Metují přivítá návštěvníky v novém kabátě

Důlní technika je důležitým odvětvím, které patří ke stavebnici Merkur?
„Dá se říct, že přímo ne, ale jedná se o objekty, které se dají sestavit ze stavebnice Merkur. Tato expozice má přiblížit vlastní stavebnici k technické aplikaci jednotlivých dílků."

Čtěte také

„Já bych ještě doplnil, že jedna stavba je pro Merkur opravdu důležitá. A to je právě zmíněné důlní rypadlo. To bylo jeden čas na obalech stavebnice uváděno jako taková ikonická stavba. Teď jsme jí tady vybudovali nový, reprezentativní prostor."

Popoběhli jsme po schodech nahoru. Expozice se buduje, pohybuje se tu spousta lidí, na chodbách jsou rozložené vitríny.
„V tuto chvíli jsme aranžmá celé expozice vzali v trošku větším duchu."

Vstupujeme do části, která také zaznamenala velikou změnu. Dokonce tu proběhly i různé stavební práce.
„Je to tak. V druhém nadzemním podlaží vznikla nová expozice určená pro putovní výstavy. Aktuálně je tam umístěna výstava dřevěných hraček, vláčků a drah."

Poslední místo, kam se jdeme podívat.
„Tady se nacházíme v místnosti věnované elektrickým vláčkům Merkur. Ty se vyráběly někdy od roku 1930 až 1933. Jejich výroba byla potom ukončena za socialismu a znovu obnovena po sametové revoluci. My zde vystavujeme historické exponáty."

MERKUR, nejznámější česká hračka
Snad každý, kdo uslyší slovo MERKUR, si vzpomene na planetu naší sluneční soustavy. Ale většina snad i na nejznámější českou hračku stejného názvu. MERKUR je značka kovových stavebnic, vláčků a učebních pomůcek, která vznikla počátkem dvacátého století v Polici nad Metují.

Kdo by se chtěl podívat na nově uspořádanou expozici Muzea Merkur v Polici nad Metují, tak má možnost od soboty 15. května. Otevřeno bude každý den kromě pondělí.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související