Jedna vstupenka platná do tří muzeí. To je novinka, kterou nabízí Police nad Metují

7. červen 2019 09:44

Turisté v Polici nad Metují mohou nově využít jednotnou vstupenku, která je opravňuje ke vstupu do tří míst na území města. Jde o Muzeum papírových modelů, starou roubenou školu z 18. století a Muzeum Města Police nad Metují. Jde o novinku letošní sezony, díky které mají návštěvníci ušetřit.  

Zástupkyně vedoucího Muzea papírových modelů v Polici nad Metují Irena Vítová upřesňuje informace, které od června získávají návštěvníci. Ti mají nově možnost zakoupit si jednotnou vstupenku hned do tří institucí.
„Platnost vstupenky je jeden den. Ten, který si zákazník vstupenku zakoupí, tak má dostatek času, aby obešel všechna tři muzea."

Muzea jsou od sebe jen několik stovek metrů

Záleží na každém návštěvníkovi, které muzeum navštíví jako první, všechna mají co nabídnout. V Muzeu papírových modelů jsou kromě stávajících exponátů hned dvě nové expozice.
„Těmito dveřmi se dostaneme do nového sálu architektury. Jsou tady vystaveny stovky staveb našich, ale také zahraničních, německých, slovenských. Máme i londýnský Tower Bridge. Modelů je tady opravdu spousta."

V klášteře v Polici nad Metují začne lidem sloužit nová badatelna a knihovna regionální literatury

V klášteře v Polici nad Metují začne lidem sloužit nová badatelna a knihovna regionální literatury

Od září letošního roku budou mít studenti a badatelé možnost využívat nově upravené prostory části polického kláštera. Vznikne tam totiž nejen badatelna, ale také regionální knihovna a depozitáře. Úprava interiérů bude stát přibližně 5 milionů korun. Pro podrobnosti zašla přímo do benediktýnského kláštera reportérka Jana Házová, provedl ji ředitel Institutu regionální paměti Petr Bergman. 

Druhá nová expozice zdejšího muzea je věnovaná místním sběratelům.

Dalším místem, které v rámci jednoho vstupného můžete navštívit je polický klášter. V jeho prostorách sídlí městské muzeum. Tamní průvodkyně Marie Knittelová zve především do bývalého opatského bytu.
„V prvním sále vystavujeme barokní památky kostelů a kaplí z Broumovska. Vedle je starobylý nábytek z Náchodska. Potom tady je kaple, to je nejkrásnější místnost celého kláštera. Byla to opatova kaple a ten bydlel v celém poschodí."

Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují

V rámci jedné vstupenky můžete navštívit tři místa, tím posledním je budova staré roubené školy z 18. století.

V Polici nad Metují vystavují víc než 600 panenek. Některé nerozeznáte od skutečných dětí

V Polici nad Metují vystavují víc než 600 panenek

V Polici nad Metují si nově můžete prohlédnout stálou výstavu panenek. Uvidíte skutečné unikáty, například panenky víc než metr třicet vysoké, nebo takové, které na první pohled nerozeznáte od skutečného dítěte. 

Do ní zve zástupce ředitele Muzea Náchodska Jan Tůma.
„V Dřevěnce můžete vidět rekonstrukce školních tříd z doby starého mocnářství. A druhou, takovou novější, z konce 40. let. A potom se také v této dřevěnce bydlelo, takže tam máme jeden byt, který sloužil učiteli. Ale nemáme ho zrekonstruovaný do podoby, kdy se ve škole učilo, ale do podoby začátku 20. let."

Sloučením vstupného návštěvníci ušetří oproti zakoupení jednotlivých vstupenek přibližně 15 procent. Připravená je i rodinná varianta.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související