Benediktinský klášter v Polici nad Metují čeká kompletní oprava odvodňovacího systému v podzemí

16. únor 2021 09:24

Polický klášter má kvůli nefungujícímu odvodnění narušenou statiku. Správa budovy proto začala havarijní stav řešit nejnutnějšími opravami. Co se muselo udělat a co už je hotové? Uvnitř budovy se toho ale opravuje mnohem víc.

Ředitel hospodářské správy benediktinů Petr Bláha nás vede po chodbách polického kláštera. Je tady stavební materiál a zastavujeme se přede dveřmi, kde jsem spolu už byli.

"Ano, my teď stojíme před prostory bývalého archivu a kanceláří hospodářské správy, které tady byly asi od roku 1770."

Čtěte také

Ty se teď začaly opravovat a my se jdeme podívat, jak se to daří. Podlaha je nová, topí se tady.
"Zavedli jsme po 300 letech ústřední topení. Poprvé v historii."

Byla ovšem ponechána jedna zvláštní, původní stěna.
"To je původní archiv, kde byly uloženy písemnosti kláštera. Tato stěna tak zůstane. Klášter je samozřejmě památkově chráněný, nemůžeme tady dělat všechno, co bychom si mysleli. Ani se nám nezdálo vhodné ty prostory nějak zásadně měnit."

Co ještě zbývá udělat?

"Ještě je tady kus práce před námi. Dodělá se elektroinstalace, osvětlení a čeká nás ještě rekonstrukce původních barokních dveří, které jsme objevili na půdě. Takže jsme nemuseli nechat dělat nové, bylo to milé překvapení."

Klášter v Polici nad Metují čeká ještě spousta oprav

To ale není jediná věc, která se v klášteře opravuje.
"Souběžně s tím běží oprava krovu na střeše a také řešíme statické problémy kláštera jako takového. Můžeme se jít podívat do podkroví. Tak uvidíte opravené celé části původního barokního krovu."

Čtěte také

Přicházíme do míst, kam se normálně člověk opravdu nedostane. Poslední dveře jsou plechové, protipožární. Je to velkorysý prostor, širokánské dřevěné schodiště. Ušli jsme hodně metrů, než jsme se dostali na půdu.

"Teď se nacházíme nad klenbou největšího sálu v budově polického kláštera. Říkáme mu Laudonův sál. Jeho popraskanou klenbu máme teď pod sebou."

Čtěte také

"Stala se tady nemilá věc. Vlivem nefunkčního odvodňovacího systému rozbředly základy kláštera a také ne úplně správná oprava krovu způsobily, že se nám vyboulila celá zeď, celý roh se utrhl. A vlastně střecha se oprala o tu klenbu. Museli jsme se rychle pustit do záchranných prací."

"Takže tady už jsme hotoví a v letošním roce plánujeme opravu odvodňovací štoly. A potom dojde k sešněrování zdí ocelovými táhly, protože už nejsme schopni onu klenbu zvednout zpátky," dodává Petr Bláha.

Pro letošní rok je tak naplánována oprava další části krovu kláštera v Polici nad Metují. kanceláře hospodářské správy by měly být hotové do začátku prázdnin.

 

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související